Merkelova: Ako propadne evro, propada i Evropa

© Sputnik / Nikolaй Lazarenko / Uđi u bazu fotografijaAnegela Merkel
Anegela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako propadne evro, propada i Evropa, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, i istovremeno pozvala na kompromis jer je Grčka suočena sa ozbiljnom krizom nakon kolapsa pregovora sa kreditorima o rešavanju problema grčkog duga.

„Ako je izgubljena sposobnost za pronalaženje kompromisa, onda je Evropa izgubljena. Ako propadne evro, propada i Evropa“, izjavila je Merkelova na obeležavanju 70-godišnjice od osnivanja njene stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a prenosi agencija Frans pres.

Plakat u Grčkoj - Sputnik Srbija
Grčka kriza poput atentata u Sarajevu

„Evropa mora biti u stanju da pronađe kompromis, ali isto tako mora ostati pri svojim principima“, izjavila je Merkelova, i dodala da su petogodišnji napori u borbi protiv krize ojačali Evropu.

Ona je, u najdramatičnijem momentu grčke krize, koja postaje dominantna politička tema Nemačke, istakla da je evro, više od puke monete i ukazala da se on bazira na zajedničkom poverenju.

„Suštinsko za zajedničko razumevanje je da smo solidarni. Ali svako, međutim, mora dati svoj doprinos“, rekla je Merkelova i dodala da je tu odlučujuća spremnost za kompromis i da će se, ako se to izgubi, izgubiti i evropska ideja.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras - Sputnik Srbija
Cipras: Neka se Grci izjasne na referendumu o predlogu kreditora

Merkelova se danas zahvalila svom šefu finansija Volfgangu Šojbleu (CDU), najstarijem članu vlade, na svemu što je radio za rešenje grčke krize.

„Dobro je da ste Vi ministar finansija“, rekla je Merkelova, za šta su i ona i njen ministar dobili dugi aplauz.

Nećemo odbiti pregovore i posle referenduma

Merkelova je izjavila je da postoje pravila i principi na kojima je izgrađen sistem zajedničke valute (evra) i da ukoliko grčka Vlada bude tražila dalje pregovore posle referenduma, ona neće reći „ne“.

Kako prenosi Rojters, Merkelova je ponovila da je Grčka dobila „velikodušnu ponudu“ i ocenila da je Evropa danas mnogo snažnija nego što je to bila pre nekoliko godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala