Širenje NATO-a nije bio pokušaj da se uvredi Rusija

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapad je uvek težio strateškom partnerstvu sa Rusijom, a širenje NATO-a uopšte nije predstavljalo pokušaj da se uvredi Moskva i podriju njeni interesi, izjavio je u intervjuu za „Zidojče cajtung“ generalni sekretar Severno-atlantske alijanse Jens Stoltenberg.
Nato zastava - Sputnik Srbija
Crna Gora u NATO-u do kraja godine?

„Nakon okončanja hladnog rata, Nemačka i svi saveznici iz NATO-a preduzeli su velike napore da uvuku Rusiju u strateško partnerstvo. Otvorene su granice, povećala se trgovinska razmena, G7 je postala G8, Rusija je ušla u STO, bio je stvoren savet Rusija—NATO. Mi smo zaista pokušavali da uspostavimo saradnju sa Rusijom, s tim što je ona trebala da bude zasnovana na minimalnom uzajamnom uvažavanju. Širenje NATO nije predstavljao uvredljiv ispad sa naše strane. Odluke o stupanju u NATO donosile su same nezavisne demokratske zemlje. Upravo narodi Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije su hteli da stupe u NATO. Mi nismo mogli da ih odbijemo, samo zato što se nalaze u regionu koji Rusija smatra svojom sferom uticaja“, rekao je Stoltenberg.

Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
NATO neće napasti Rusiju, samo zato što poseduje nuklearno oružje

„Samo ako budemo jedinstveni i jaki možemo sarađivati sa Rusijom i razvijati konstruktivne radne odnose. Mi treba da ostanemo jaki i u isto vreme otvoreni za dijalog sa Rusijom“, dodao je on.

Generalni sekretar Alijanse izrazio je žaljenje što evropske zemlje-članice, uključujući Nemačku, ne žure da povećavaju vojne budžete, što je u zajedničkom interesu.

„Radi se o solidarnosti i pravičnosti raspodele zajedničkog bremena rashoda. SAD troše 4 odsto BDP-a na odbranu, a zemlje Evrope — oko 1 odsto. To je nepravedna raspodela tereta“, izjavio je Stoltenberg.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala