Banke u Grčkoj zatvorene na nedelju dana

© Flickr / Rob Williams/Images MoneyGrčka kriza - ilustracija
Grčka kriza - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Grčkoj je jutros objavljeno da će banke biti zatvorene u narednih nedelju dana kao i da Grci dnevno mogu da podignu 60 evra, pošto je zabrinuto stanovništvo ispraznilo bankomate u dramatičnoj eskalaciji krize između zvanične Atine i stranih poverilaca oko grčkog duga.

Banke će biti zatvorena do 6. jula, dan posle raspisanog referenduma, uz limit od 60 evra koliko građani mogu dnevno da podignu sa bankomata, što se ne odnosi na strane turiste koji će biti izuzeti od ograničenja, objavljeno je u službenom glasilu grčke Vlade, prenela je agencija AFP.

Plakat u Grčkoj - Sputnik Srbija
Grčka kriza poput atentata u Sarajevu

Uredba o kontroli kapitala, objavljena u Glasniku, predviđa niz naloženih mera finansijskim institucijama u trajanju od 28. juna do 6. jula, što je potpisao je predsednik Prokopis Pavlopulos i premijer Alekis Cipras.

„Izuzetno hitne i nepredviđene potrebe da se zaštiti grčki finansijski sistem i grčka ekonomija zbog nedostatka likvidnosti uzrokovane su odlukom evrogrupe od 27. juna da odbije produženje ugovora o dugu sa Grčkom“, navodi se u Uredbi, navodi AFP.

U televizijskom obraćanju naciji sinoć je Cipras najavio da će biti sprovedena kontrola finansijskoj kapitala u zemlji, pošto su Grci na njegov poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Cipras: EU vrši pritisak na nas

Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku. On je najavio da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustati od plana da naredne nedelje održi referendum.

„Odbijanje zahteva grčke Vlade za kratko produženje programa je čin bez presedana prema evropskim standardima, koji dovodi u pitanje pravo suverenog naroda da odlučuje“, rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

Žan Klod Junker - Sputnik Srbija
Junker: Grčka je kao krava na ledu

„Ta odluka dovela je do toga da ECB ograniči likvidnost grčkih banaka i primora grčku Centralnu banku da predloži pauzu u njihovom radu i restrikcije na povlačenje novca“, poručio je Cipras.

Cipras nije izneo detalje koliko će dugo banke biti zatvorene, kao ni o restrikcijama u protoku kapitala, prenosi Rojters.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala