Tako je govorio Primakov: Uvek smo pomagali Srbiji

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaJevgenij Primakov
Jevgenij Primakov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ruski premijer Jevgenij Primakov, koji je danas preminuo u 86. godini života, ostaće upamćen u srpskoj javnosti po tome što je okrenuo avion i otkazao posetu Vašingtonu kad je 24. marta 1999. čuo za početak NATO bombardovanja SR Jugoslavije.
Jevgenij Primakov - Sputnik Srbija
Odlazak Primakova, velikog prijatelja Srba

„Nije mi ni reč rekao (Jeljcin) kad sam se vratio. Kad sam ga telefonom iz aviona obavestio da se vraćam, pitao me je imamo li goriva do Moskve. I to je sve“, naveo je Primakov u intervjuu koji je 2009. godine dao glavnoj urednici Sputnjika Ljubinki Milinčić.

Bivši ruski premijer je tada objasnio da ne veruje da je realno vraćanje pregovorima o Kosovu i Metohiji i na stanje pre proglašenje nezavisnosti, ali da treba rešavati pitanja koja se mogu rešiti, a jedno od njih je da severni deo Kosova treba dati Srbima.

„Ja ne verujem da se stvar može realno vratiti na pregovore, na stanje pre nego što je objavljena nezavisnost Kosova i priznata od mnogih, uključujući Crnu Goru i Makedoniju“, rekao je Primakov.

Bivši ruski premijer tada je rekao da smatra da je veoma dobro što je Srbija postavila pitanje Kosova pred Međunarodni sud pravde UN, za šta su mnogi glasali, ali da se postavlja pitanje šta dalje.

„Mislim da sada treba rešavati one probleme koji se mogu rešiti. Jedan od njih je, možda, predaja severnog dela Kosova Srbima“, kazao je Primakov.

Primakov je bio predsednik ruske Vlade u vreme kada je u martu 1999. godine NATO započeo bombardovanje SR Jugoslavije. On smatra da je Moskva tada „maksimalno pomogla Jugoslaviji, naravno, u okviru svojih mogućnosti".

„Ne može se o svemu govoriti za novine, ali, verujte mi, nismo nijednom otišli u Beograd praznih ruku“ rekao je Primakov, premijer u vreme dok je ruski predsednik bio Boris Jeljcin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala