Vučić: Spremni na kompromise, to mora i Priština

© Foto : TANJUG/ MARKO ÐOKOVICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Briselu postignut ozbiljan napredak u razgovorima o Zajednici srpskih opština, ali da je dogovoreno da se s tim za sada ne izlazi u javnost.

„Ukoliko bismo počeli da govorimo, plašim se da ništa od dogovora ne bi bilo. To je dogovor sa Visokom komesarkom Federikom Mogerini“, rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije, uz opasku da se on dogovora drži, a kao dokaz te tvrdnje on navodi činjenicu da se detalji dogovora nisu pojavili u današnjoj štampi i ostalim medijima.

Pregovori u Briselu - Sputnik Srbija
Teški razgovori u Briselu, napredak oko ZSO

O detaljima dogovora, kako je rekao, osim njega, znaju samo direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Već sledeće nedelje Vučić kaže da očekuje novi sastanak u Briselu.

Kad je reč o „Parku mira“ kaže da on može biti uklonjen ukoliko Albanci prihvate da to bude pešačka zona.

„Skupština opštine Severne Mitrovice donela je odluku da ulica Kralja Petra bude pešačka zona, ne treba nikome od naših ljudi nikakav park i spremni su da ga sklone, ali Albanci ne žele da prihvate pešačku zonu. Oni hoće da im tuda prolaze baš kamioni, dakle nije reč o slobodi kretanja, nego je reč o slobodi ponižavanja Srba“, objasnio je premijer.

Politički dijalog Beograda i Prištine u Briselu - Sputnik Srbija
Briselski pregovori: Bez kompromisa oko ZSO

Vučić je rekao da Srbija ne može da se odrekne svih svojih zahteve, a da Albanci ne urade apsolutno ništa, i dodao je da su zvaničnici Srbije spremni na kompromise, ali i da druga strana treba to da pokaže.

„Ako nam oduzmete pravo da mi odlučujemo u našim srpskim opštinama na severu Kosmeta, o tome gde će da bude pešačka zona, o čemu ćemo onda da odlučujemo“, upitao je Vučić.

Takođe je upitao u kom se to sporazumu pominje „Park mira“, navodeći da ga nema u Briselskom sporazumu.

„Izmislili su ga politički, da bi pritiskali Srbiju i ničemu drugom taj park ne služi“, zaključio je premijer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala