Vulin: Vučić ne reaguje dobro na pritisak

© Foto : Medija centar BeogradVulin: Ovo je očekivani nastavak politike pritisaka i uslovljavanja Srbije
Vulin: Ovo je očekivani nastavak politike pritisaka i uslovljavanja Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije čovek koji dobro reaguje na pritiske i koji popušta, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Vulin je uoči razgovora u Briselu rekao da je pritisak ogroman, ali da će premijer Aleksandar Vučić uraditi samo ono što je u interesu srpskog naroda. 

„A nama jeste u interesu da rešimo probleme na Kosovu i Metohiji, zato smo potpisali Briselski sporazum, ali i Priština ima određene obaveze, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština“, rekao je Vulin. 

On je dodao da ga nije iznenadila ponuda Prištine da ZSO funkcioniše kao nevladina organizacija, navodeći da Priština uvek pokušava da smanji naš pregovarački kapacitet i da njeni predstavnici uvek izlaze sa neprihvatljivim ponudama. 

Upitan šta je u interesu Srba kada je u pitanju „Park mira“, Vulin je rekao da je interes da se sačuva bezbednost i mogućnost komunikacije. 

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM - Sputnik Srbija
Neprihvatljiv predlog da ZSO bude NVO

„Nije u pitanju da li će tu biti dve ili tri žardinjere, već kakvo će biti kretanje i kakva će biti kontrola tog kretanja. I sada se pešački most može preći, a na još dva mosta može se preći automobilom i kamionom. I sada postoji sloboda kretanja, a kako će se kontrolisati bezbednost, to treba da se reši, da se ne desi da idioti izađu sa noževima i izbodu dete“, rekao je Vulin. 

Nije nekulturno govoriti istinu 

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da je za odnose Srbije i Hrvatske lekovito govoriti o fašizaciji političkog života.

„Lekovito je za odnose Srbije i Hrvatske govoriti o fašizaciji političkog života, lekovito je govoriti da se na stadionu pojavio kukasti krst i da čitav stadion viče: ’Za dom spremni‘. Mislim da je to pomoć prijateljima u Hrvatskoj kada im kažemo da smo spremni da se zajedno borimo protiv fašizacije“, rekao je Vulin za RTS. 

On je dodao da nije nekulturno govoriti istinu, ali da je nekulturno i nedomaćinski kada se na ulazu u Jadovno, jednu od najstrašnijih jama u istoriji civilizacije, okupi „više stotina povampirenih ustaša koje smatraju da jama nije bila dovoljno puna“.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Vulin nije kriv za zaoštravanje odnosa
 
Upitan za njegovu izjavu o Alojziju Stepincu, Vulin je rekao da je on samo postavio pitanje — da li je moguće da neko ko je bio zvanični vrhovni vikar, vojni sveštenik, komandant vojnih sveštenika, može da bude svetac. 

„Samo se onda pitam šta je sa dušama koje su pobili isti ti. Probajte da zamislite da bilo koji svetski zvaničnik ode u Mauthauzen ili bilo koji drugi koncentracioni logor Nemačke, položi venac na spomenik pobijenim ljudima, a onda sa njihovog groba ode do groba komandanta logora i položi isti taj venac. Ne bi išlo“, rekao je Vulin. 

Upitan za izručenje Nasera Orića, Vulin je rekao da ga Srbija ne bi tražila da ne misli da ima dokaza i da ne misli da pravda treba da bude ista za sve žrtve. 

„Čitav region treba da sledi primer našeg premijera. Kada bi svaki od vođa svih naroda koji žive na prostoru bivše SFRJ i koji su učestvovali u sukobima bar jednom otišao na pomen drugom narodu i poklonili se nevinim žrtvama eto nama mira“, kazao je Vulin. 

Na pitanje da li će premijer Aleksandar Vučić otići u Srebrenicu, Vulin je istakao da to ne zavisi od njega, te da je on pokazao volju i spremnost da tamo ode. 

„Da li će Bošnjaci to razumeti, nadam se i verujem da hoće, kao što mislim da čitav region to treba da uradi. Nemojte da mirite mrtve, mrtvi su rekli sve o sebi, nama treba mir za žive“, poručio je Vulin.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala