Dačić: Vulin nije kriv za zaoštravanje odnosa

© Sputnik / Miloš ĆurčinIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da izjave ministra Aleksandra Vulina nisu uticale na zaoštravanje odnosa između Srbije i Hrvatske i da je protestna nota uručena Srbiji bila zbog paljenja hrvatske zastave ispred Palate pravde u Beogradu.

On je istakao da je bitno da razni incidenti ne bacaju senku na dosadašnji trud posvećen unapređenju odnosa dveju država. 

Ne mogu da prihvatim to da je izjava Vulina izazvala ceo ovaj incident.

Diplomatska nota nam je stigla, stigla je zbog paljenja hrvatske zastave od strane Vojislava Šešelja, a ne zbog izjave ministra Vulina, rekao je Dačić. 

Upitan da li Vulinove izjave predstavljaju mešanje u tuđi sektor Dačić je rekao:

To je pojednostavljeno pitanje, zato što ispada kao da je pre Vulinove izjave sve bilo idealno. Nije. Prve takve izjave su došle sa hrvatske strane, bili su takvi nastupi u Evropskom parlamentu oko Šešelja, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, državni organi su adekvatno reagovali kada je protiv lidera radikala Vojislava Šešelja podignuta krivična prijava zbog paljenja hrvatske zastave.

Dačić je rekao da je u telefonskom razgovoru sa hrvatskom ministarkom spoljnih poslova Vesnom Pusić dogovoreno da će se hrvatski ambasador vratiti u Beograd nakon konsultacija i posle katoličkog Uskrsa. On se osvrnuo i na nedavno potpisan Individualni akcioni plan partnerstva sa NATO-om i ponovio da taj dokument omogućava isključivo tranzit NATO trupa kroz Srbiju, ali ne i zadržavanje. On je rekao da je saradnja sa NATO-om Srbiji neophodna imajući u vidu garancije koje je Alijansa dala, a tiču se zabrane ulaska kosovske vojske na sever Kosova.

Između ostalog, Srbija je ratovala sa NATO-om i to se nije dobro pokazalo. Samim tim je dobro imati NATO za partnera, dodao je Dačić. 

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Dačić je kao predsedavajući OEBS-a rekao da je situacija u Donbasu daleko bolja nego što je bila, iako još uvek nije u potpunosti povučeno teško naoružanje. On kaže da je neophodno povećati prisustvo posmatrača kako bi se situacija u potpunosti smirila.

Sad je potrebno započeti reforme, kako ekonomske i političke, tako i ustavne kako bi se što pre raspisali izbori na jugoistoku Ukrajine, dodaje Dačić. On je najavio i da će se 7. aprila sastati u Budimpešti sa kolegama iz Mađarske, Makedonije, Grčke i Turske i razgovarati o energetskoj sigurnosti regiona, kao i o mogućnostima nastavka pregovora o Turskom toku. Pored toga, Dačić je najavio i da će ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer doći u posetu Srbiji 28. aprila.  

Dačić je dodao da Srbija pozdravlja stav iznet u izveštaju Komiteta UN za ljudska prava koji poziva Hrvatsku da obezbedi nacionalnim manjinama pravo da na korišćenje svog jezika i pisma, naročito ćirilice u Vukovaru.

Mi možemo samo da pozdravimo jedan takav stav jer smatramo to normalnim i civilizovanim. Kao što u Srbiji niko nema bilo šta protiv da se upotrebljava hrvatski jezik, odnosno, latinica, rekao je Dačić. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala