Stefanović: Hapšenja zanimljive koincidencije

© Sputnik / Brankica RistićNebojša Stefanović na konferenciji SNS
Nebojša Stefanović na konferenciji SNS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija uradila sve po pitanju Orića, sada je potez na drugima, a ne na nama.

Država Srbija je uradila sve što je trebalo u slučaju izručenja Nasera Orića i o tome sada odlučuju organi drugih država, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, odgovarajući na pitanje Sputnjika.

Naser Orić u vreme rata u Bosni - Sputnik Srbija
Švajcarska ne može da odbije izručenje Orića

„Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je optužnica na snazi, Ministarstvo pravde je zamolnicom tražilo izručenje i sad je odluka na pravosudnim organima drugih država, a ne na nama. Što se nas tiče, mi smo sve što je do nas uradili da neko ko je učinio najteže zločine, najteža krivična dela, ko je osumnjičen za njih, dođe i odgovara pred našim sudovima“, rekao je Stefanović.

Govoreći o spekulacijama da se iza hapšenja Orića i Haradinaja kriju neke druge a ne pravne stvari, Stefanović je rekao:

„Sve su to zanimljive koincidencije i očigledno je da se vrši veliki pritisak na Republiku Srbiju iz raznih centara i po raznim osnovama. Međutim, naš posao je da zaštitimo interese Republike Srbije i ja sama potpuno uveren da će premijer donositi uvek najbolje moguće odluke bez obzira na pritiske, kako da zaštiti i interese naše zemlje i ljudi, bez obzira da li žive na Kosovu ili negde drugde u Srbiji“, izjavio je on.

Ministarstvo pravde zatražilo je juče od Švajcarske izručenje Orića, koji je u uhapšen 10. juna u Bernu po srpskoj poternici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine.

Naser Orić - Sputnik Srbija
Izručenje Orića Srbiji – čista farsa

Uz zahtev za izručenje Švajcarskoj je prosleđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine. Oriću je nakon hapšenja određen ekstradicioni pritvor.

Bivši komandant muslimanske vojske je nakon hapšenja u Bernu izjavio da „odatle u Srbiju živ neće“.

Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala