Test male mature regularan, manje nepravilnosti

© Tanjug / Dušan AničićPolaganje "male mature" u Jagodini
Polaganje male mature u Jagodini - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar prosvete Srđan Verbić je izjavio danas da je prilikom polaganja testa za malu maturu u Srbiji bilo manjih nepravilnosti, dodavši da one ne utiču na regularnost testa i da je zadovoljan kako je sve proteklo.

Verbić je rekao da je bilo manjih nepravilnosti poput unošenja kafe za dežurnog nastavnika tokom polaganja testa i slično.

Knjižara - Sputnik Srbija
Ko je kriv zbog povlačenja Predloga zakona o udžbenicima

Na pitanje da li je zadovoljan testom pošto je bilo problema sa štrajkom prosvetara, on je kazao za RTS da je zadovoljan zbog truda i odgovornosti koju su pokazali đaci, nastavnici i roditelji.

Verbić je dodao da nema podatke kako je urađen ovaj test i da ne može da ga upoređuje sa prošlogodišnjim, s obzirom da su različiti.

Ministar prosvete savetuje đacima da sami treba da odlučuju o izboru školovanja pošto je, kako kaže, svako najodgovorniji za sopstveno obrazovanje i da toga treba da budemo svesni od malih nogu.

Verbić je rekao da srpskom školstvu treba više prakse i da je zato dobar dualni model obrazovanja zasnovan na partnerstvu škola i kompanija.

Konferencija Nauka i istraživanje u funkciji prevrednog i tehmolođkog razvoja u PKS - Sputnik Srbija
Nauka u službi privrede

„Treba da brinemo za 10.000 đaka u jednoj generaciji u srednjim i stručnim školama zanatskih profila. Nama je potrebno mnogo više prakse. Moramo da razvijamo svoj sistem zanatskog obrazovanja sa što više prakse, radimo na tome i već imamo podršku međunarodnih partnera“, kazao je ministar i izrazio očekivanje da će biti više odgovornih kompanija koje će učestvovati u tome.

Verbić je rekao da će se najmanje četiri zakona iz oblasti prosvete naći u skupštini ovog leta, kao i da bi Zakon o udžbenicima u julu trebalo da bude u skupštini pred poslanicima.

On je procenio da će nakon tog zakona udžbenici biti jeftiniji 20 do 30 odsto.

Verbić ističe da je cilj da plan udžbenika bude realniji, da udžbenici budu kvalitetniji i da se intenzivno koriste kao osnovno sredstvo za učenje.

On je dodao da se to naročito odnosi na srednje stručne škole, gde se i dalje koriste udžbenici koji su odobreni još devedesetih godina prošlog veka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala