Nauka u službi privrede

© Foto : PKSKonferencija "Nauka i istraživanje u funkciji prevrednog i tehmolođkog razvoja" u PKS
Konferencija Nauka i istraživanje u funkciji prevrednog i tehmolođkog razvoja u PKS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veza između nauke i privrede je očigledna, ali im je sistem u našoj zemlji zajednički protivnik, jedan je od zaključaka Konferencije „Nauka i istraživanje u funkciji privrednog i tehnološkog razvoja“ koja je u Privrednoj komori Srbije okupila više od 300 privrednika i naučnih radnika.

Ovo je pravi trenutak da pričamo o tome gde i kako možemo da povežemo nauku i privredu, jer u maju u skupštinsku proceduru ulaze dva važna zakona koji regulišu ovu oblast, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

On je rekao da će u maju biti organizovana javna rasprava o nacrtima Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti i Zakona o inovacionoj delatnosti, gde se očekuje prisustvo privrednika.

„Veoma je važno da privreda ukaže na ono što joj je od nauke potrebno, kako bi istraživanja bila dobro usmerena. Želimo da odredimo prioritete naučnoistraživačke delatnosti u kojima želimo veliki i što brži efekat. Definisanje tih oblasti nije nešto što možemo da uradimo sami, privreda mora da nam ukaže gde možemo najbrže da dođemo do primene inovacije“, rekao je Verbić.

Ministar je najavio uspostavljanje stalnog tela za saradnju Privredne Komore Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi definisali najvažnije probleme i našli rešenja.

Predsednik Komore Marko Čadež rekao je da su za oporavak Srbije ključni tehnološki napredak i razvoj privrede i da je važno dugoročno ulagati u obrazovanje koje bi bilo usklađeno sa potrebama privrede.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Aleksandar Belić podsetio je da je krajem maja primljeno oko 500 novih istraživača, ali da je prošle godine Srbiju napustilo oko 700 visokoobrazovanih ljudi.

„Novi projektni ciklus za inovacije i tehnološki razvoj počeće 1. januara 2016. godine, a konkursi će biti raspisani 1. juna ove godine. Rezultati će biti objavljeni u septembru. Relevantni projekti iz oblasti tehnološkog razvoja biće oni koji prate ciljeve koje će država definisati i oni koji budu ocenjeni kao značajni za privredu“, rekao je Belić.

Skup u Privrednoj komori Srbije obeležio je i manji incident

Pronalazač Nenad Veselinović pokušao je da od predstavnika Ministarstva prosvete dobije odgovor na pitanje zašto država uvozi zastarele tehnologije, umesto da pruži šansu domaćim patentima, na koje pronalazači plaćaju trostruki porez.

Veselinović je ostao bez odgovora, ali ga je državni sekretar Aleksandar Belić i odgurnuo tokom susreta sa novinarima.

Na pitanje Sputnjika da li je to bilo neophodno i zašto nije bilo odgovora, Belić je rekao da se predstavnici Ministarstva često suočavaju sa ljudima koji izmišljaju razne stvari koje se graniče sa nemogućim.

„Postoji karijerna putanja kako se razvija neko ko je genijalan u svojoj oblasti — ide u školu, dobija priznanja, napreduje, ali postoji i krug ljudi koji je neshvaćen. Kolega je očigledno iz tog miljea“, rekao je Belić. 

Nenad Veselinović je direktor preduzeća „NTIM Tehnolodži“, čiji je izum, pametna sušara „Solaris 1“, dobio sertifikat holandske seniorske lige eksperata, savetodavnog tela vlade Holandije. Za njenu primenu zainteresovani su proizvođači voća i povrća u Nemačkoj, Francuskoj i Americi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala