Dijalog u Briselu: Teški razgovori o telekomunikacijama, sutra o ZSO

Pratite nasTelegramOdyssey
Delegacija Beograda u tehničkom dijalogu s Prištinom nastojaće da postigne dogovor o telekomunikacijama i drugim pitanjima, a pre svega trudiće se da zaštiti državne i nacionalne interese, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Ključna pitanja su kako će biti korišćen i ko će dodeliti pozivni broj, ko će biti vlasnik pozivnog broja ako bude dodeljen, kako će nova kompanija funkcionisati, hoće li u punoj meri biti licencirana i kako će izgledati tarife“, rekao je Đurić Tanjugu u pauzi tehničkih razgovora u Briselu.

Đurić je objasnio da je osnovnim sporazumom o telekomunikacijama definisano da telefonske tarife na Kosovu i Metohiji treba da ostanu na nivou lokalnih poziva jer za nas to i jesu lokalni pozivi.

Aleksandar Vučić u poseti Rumi - Sputnik Srbija
Vučić: Jedino dijalog s Prištinom otvara poglavlja

„Sada je potrebno da se stvore pravne garancije da će operateri, odnosno kompanije koje funkcionišu u Srbiji i Kosovu i Metohiji kao delu Srbije, imati međusobne sporazume koji će to da omoguće“, kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, delegacija je došla u Brisel potpuno rešena da, ako je to ikako moguće, ostvari dalju normalizaciju u sprovođenju sporazuma o telekomunikacijama.

Razgovori su, naveo je Đurić, teški, pod velikim opterećenjem, u kontinuitetu se devet sati razgovara o telekomunikacija, a sutra se očekuju razgovori o Zajednici srpskih opština i narednih dana o svim ostalim temama.

Đurić kaže da briselski domaćini zaista daju sve od sebe da se danas ostvari napredak.

Most u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Đurić: Po hodnicima nam nameću pitanje mosta

„Voleo bih da mogu da kažem da je to u svakom trenutku i sa prištinskom stranom, ali verujem da ima prostora da napredak ostvarimo. Nastavićemo, borićemo se za to da ostvarimo što je moguće bolje rezultate i da napredujemo u normalizaciji odnosa jer je to jedino što može da zadovolji interese i Beograda i Prištine“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbima na Kosovu i Metohiji potrebni su izvesnost i kvalitetni sporazumi i neće se štedeti vreme ni energija da se takvi sporazumi postignu.

U delegaciji sa Đurićem su i direktor Telekoma Predrag Ćulibrk, direktor RATEL-a Milan Janković i predstavnici ministarstava.

Beogradska delegacija, koju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine od danas do 18. juna u Briselu učestvuje u razgovorima o formiranju Zajednice srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i svim otvorenim pitanjima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala