Zatvaranje granice sa Mađarskom nije moguće

Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da prema međunarodnom pravu Mađarska ne bi mogla da zatvori granicu prema Srbiji kako bi zaustavila priliv migranata i da mađarski premijer Viktor Orban nije u tom kontekstu ni dao izjavu.

„Ja sam pažljivo čitao izjavu gospodina Orbana, nijednom nije rekao da će zatvoriti granicu, to bi po međunarodnom pravu bilo nemoguće“, rekao je Stefanović ogovarajući na pitanja novinara.

Viktor Orban - Sputnik Srbija
Orban preti zatvaranjem granica sa Srbijom

Prema njegovim rečima, čitava Evropa ima sve više problema sa ogromnim brojem migranata koji dolaze na njenu teritoriju.

To, kako je naveo, više nije samo problem migracija već i ekonomije, a i Srbija se suočava sa sve većim brojem migranata, čiji je broj u prvih pet meseci ove godine premašio broj migranata koji su stigli prošle godine.

Stefanović je izrazio očekivanje da će se ovaj problem rešavati donošenjem novog zakona o azilu i poboljšanjem komunikacije sa evropskim institucijama.

„Razgovaraćemo i sa mađarskim kolegama i sa svima drugima, jer Srbija ne može da bude sama u ovome. Nama najveći broj azilanata stiže upravo iz zemalja EU — iz Grčke i Bugarske — i preko nas idu u druge zemlje EU. Ovo je problem na kom mora da se zajednički radi i videćemo kako će se ta situacija dalje razvijati“, naglasio je ministar.

Mogerinijeva izrazila podršku dvojici premijera za dalji napredak na putu ka Evropskoj uniji - Sputnik Srbija
Mogerinijeva: EU mora da se suoči sa krizom migranata

Stefanović je ukazao da će država obezbediti migrantima finansijsku pomoć, kao i da će učiniti sve što je u njenoj moći da ti ljudi budu bezbedni u našoj zemlji.

Većina tih ljudi, kako je ukazao, ne dolazi da bi ovde ostala, već Srbiju doživljava kao zemlju tranzita.

„Mi ne možemo da dozvolimo svima onima koji pre svega iz ekonomskih razloga žele da se ovde nastane, jer to ne bi bilo moguće iz finansijskih razloga. Ali naravno, Srbija ima obaveze da prihvati ljude koji dolaze iz država koje su pogođene ratnim razaranjima“, naglasio je Stefanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala