Grčka državna televizija ponovo emituje program

© REUTERS / REUTERS/Alkis KonstantinidisOtvaranje grčke nacionalne televizije
Otvaranje grčke nacionalne televizije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državna televizija Grčke ERT emitovala je danas svoj prvi program posle dve godine, nakon što ju je jedna od prethodnih vlada ugasila u okviru najdrastičnijih mera štednje.

Ponovno emitovanje programa zaposleni su dočekali zagrljeni i sa suzama u očima, prenosi Rojters.

Levičarski premijer Aleksis Cipras, koji s velikim naporima nastoji da postigne sporazum sa EU i MMF-om „gotovina za reforme“, pozvao je ERT da zatvori „veliku ranu“.

Ponovno otvaranje državne televizije bio je jedan od njegovih prioriteta u okviru napora da ukine jedan od rezova koje su zahtevali kreditori.

Aleksis Cipras i Žan Klod Junker - Sputnik Srbija
Grčki ples na ivici evrozone

Zaposleni su se okupili rano jutros spremajući se da predstave svoj prvi tok šou. Pred početak, na programu su prikazani snimci nekih od najpoznatijih znamenitosti Grčke, uz intoniranje nacionalne himne.

„Ovo je poseban dan za Grke i sve koji vole i Grčku i slobodno informisanje“, rekao je voditelj Nikos Agelidis na početku programa. Dok su voditelji najavljivali program, u dnu ekrana je stajala traka sa natpisom, „Povratak ERT-a posle dve godine tame“.

Pokretanje ERT-a košta 300 miliona evra, a ta televizija je bila zamenjena mnogo slabijim emiterom NERIT, koji će sada biti spojen sa ERT-om. Zaposleni su se ranije ove nedelje popeli na vrh svoje zgrade, gde su uklonili slova N i I iz svog logotipa.

Ciprasova Siriza nazvala je ponovno otvaranje televizije velikom pobedom demokratije, a povodom tog događaja planiran je i večernji koncert ispred sedišta televizije. 

Ako ne uspe Siriza, pojaviće se fašisti, koji takođe mogu da preuzmu vođstvo, ili neko treći, za koga se sada uopšte ne zna. - Sputnik Srbija
Može li Siriza promeniti svet?

Vlada je najavila da će svi, od približno 2.500 zaposlenih koji su proglašeni viškom, uključujući i 600 novinara, biti ponovo zaposleni, što će koštati oko 30 miliona evra godišnje, a pokrivaće i mesečne troškove za struju.

Televizija ERT zatvorena je 11. juna 2013, posle čega su usledili protesti hiljada ljudi na ulicama, što je dovelo do povlačenja partnera iz tadašnje koalicione vlade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala