Da li Donbasu preti „Oluja“?

© Sputnik / Evgeny Kotenko / Uđi u bazu fotografijaAzovski batanjon polaže zakletvu u Kijevu, pre odlaska u Donbas
Azovski batanjon polaže zakletvu u Kijevu, pre odlaska u Donbas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li je Donbas ukrajinska „Krajina“, gde se primenjuju recepti svojevremeno isprobani u „Oluji“ i „Bljesku“? I da li se, već tokom leta, može očekivati i „blickrig“ snaga Kijeva na teritorije Donjecke i Luganske narodne republike?

Neke informacije, naime, ukazuju na to da se pojedini američki vojni eksperti, naoružani iskustvima iz Hrvatske devedesetih, sada nalaze u Ukrajini, gde su angažovani na neutralisanju „secesionističke pretnje“.

Nije tajna da je Pentagon poslao svoje eksperte da „pomognu“ Kijevu u obračunu sa „neposlušnim“ proruskim snagama na istoku. U aprilu su se na aerodromu u Lavovu iskrcali vojnici 173. vazduhoplovno-desantne brigade američke vojske, njih oko 300. Kako je tada objasnio portparol tzv. Antiterorističke operacije kijevskih vlasti Andrej Lisenko, ti instruktori će obučavati ukrajinske vojnike dodatnim veštinama koje bi mogle da im zatrebaju u neposrednim borbenim sukobima.

Priče iz pivnica

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk - Sputnik Srbija
Jacenjuk obećao da će vratiti Krim i Donbas pod kontrolu Kijeva

Međutim, prema saznanjima Georgija Fjodorova, člana Građanske komore Rusije, nekadašnjeg savetnika u Državnoj dumi, koji je početkom devedesetih kao član parlamentarne komisije „AntiNATO“ više puta boravio na Balkanu, američki vojni eksperti na Javrovoskom poligonu kod Lavova treniraju ukrajinsku Nacionalnu gardu još od septembra 2014.

Fjodorov kaže da ukrajinski gardisti u pivnicama u okolini poligona otvoreno pričaju kako ih treniraju stručnjaci koji su bili odgovorni za operaciju u Republici Srpskoj Krajini.

Po njihovim rečima, primirje je neophodno kako bi ustanicima popustila pažnja, nakon čega sledi blickrig.

„Prema mojim informacijama, operacija je planirana za jun. Ona će u nekom smislu biti repriza Krajine, uključujući masovno granatiranje i bombardovanje. U ovom slučaju se očekuje da će oko milion izbeglica istovremeno preći državnu granicu sa Rusijom. Naravno da je vojska DNR i LNR jača od armije RSK, ali Ukrajina je iskoristila primirje kako bi se dodatno naoružala. Uzgred rečeno, kao i Hrvatska pred ’Oluju‘“, kaže Fjodorov.

Ofanziva u julu?

Donjeck - Sputnik Srbija
Ukrajinska vojska granatira Donbas — nove žrtve (video)

Aleksandar Matjušin, zamenik načelnika štaba 5. bataljona Republičke garde DNR, u pisanoj izjavi za Sputnjik Srbija kaže da je nemoguće predvideti kada će početi ofanziva ukrajinske vojske protiv Donbasa, ali veruje da će se to najverovatnije desiti u julu.

„Premeštanje ukrajinske vojske u poslednje vreme pokazuje da se Kijev sprema za operaciju poput one koju je sprovela hrvatska armija protiv RSK 1995. godine. Trenutno se pod vođstvom američkih stručnjaka ukrajinska vojska raspoređuje duž linije odbrane Donbasa. Meštani su mi rekli da su oficiri koji govore engleski primećeni u južnim, zapadnim i severoistočnim oblastima duž linije fronta. Tamo gde se pojavljuju američki vojni instruktori, formira se ’udarna pesnica‘“, navodi Matjušin.

Prema njegovim rečima, polazeći od toga kako se raspoređuje ukrajinska vojska, može se pretpostaviti da će ona krenuti u ofanzivu sa tri strane, kao i za vreme „Bljeska“ i „Oluje“.

Današnja Moskva nije Beograd 95.

Vesli Klark - Sputnik Srbija
Vesli Klark: Ukrajince obučavati kao Hrvate za „Oluju“

„Ne tvrdim da će se potpuno ponoviti scenario iz RSK, ali nešto se definitivno sprema. Ofanziva će biti korigovana u skladu sa novonastalim okolnostima, s obzirom na greške iz prošlogodišnje vojne kampanje. Kijev priprema i javno mnjenje za vojno rešenje konflikta na istoku zemlje. Ukrajinski mediji su prepuni agitacija i ratobornih komentara“, upozorava Matjušin.

Prema mišljenju vojnog analitičara Ivana Konovalova, direktora Centra strateške konjunkture, scenario „blickriga“ iz Krajine na istoku Ukrajine je osuđen na propast.

„Glavni razlog za poraz Republike Srpske Krajine je to što je Beograd, u stvari, izdao Knin. Da je Jugoslavija poslala vojsku, ne bi došlo do munjevitog poraza. Ali Amerikanci, kao idejne vođe operacije, bili su sigurni da Beograd neće pomoći RSK. Sprovođenje ’Oluje‘ u Donbasu bila bi najjednostavnija odluka, ali ona je osuđena na propast. Kao prvo, Hrvati su imali prednost u pešadiji, tenkovima i artiljerijskom oružju, dok u ovom slučaju Ukrajina nema prednost u odnosu na ustanike. Kao drugo, za razliku od 1995. godine, ne postoji informaciona blokada — svi čitaju informacije na internetu i shvataju mogućnost takvog napada. Kao treće, Moskva se neće ponašati kao Beograd 1995. godine“, zaključuje Konovalov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala