Rezolucija o Srebrenici uskoro i u EP?

© AP Photo / Amel EmricSrebrenica groblje
Srebrenica groblje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osim u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, predlog rezolucije o Srebrenici mogao bi sledećeg meseca da se nađe i na dnevnom redu Evropskog parlamenta, pod uslovom da se o tome slože glavne poslaničke grupe.

Predlog rezolucije, u kojoj se odaje počast srebreničkim žrtvama, a evropske institucije pozivaju da preduzmu sve mere da se takav zločin više nikad ne ponovi, sačinio je evropski poslanik Ivan Jakovčić, a usvojila ga je Alijansa evropskih liberala i demokrata (ALDE), treća najjača grupa u EP.

Srebrenica - Sputnik Srbija
Rezolucija o Srebrenici — pritisak na Srbiju?

„Veoma je važno što je nacrt rezolucije jednoglasno prihvaćen u ALDE, a među poslaničkim grupama su u toku konsultacije kako obeležiti ovu najveću tragediju u Evropi posle Drugog svetskog rata“, rekao je Jakovčić za Tanjug.

Upitan po čemu se njegov predlog razlikuje od rezolucije na istu temu koju je EP usvojio još 2009, a u kojoj je 11. jul proglašen Evropskim danom sećanja na žrtve Srebrenice, Jakovčić odgovara da on sadrži i poziv EU da otvori jasnu evropsku perspektivu svim zemljama Zapadnog Balkana.

„To je dodatna politička poruka, a želja mi je da genocid koji se dogodio i tuga koja još traje postanu svetlo za perspektivu novih generacija svih zemalja Balkana“, kazao je poslanik, koji je u Parlament izabran preko hrvatskog Istarskog demokratskog saveza (IDS).

Vaclav Dvoržak - Sputnik Srbija
Dokazaću da je Srebrenica velika laž

Da bi Jakovčićev predlog bio uvršten na dnevni red plenarne sednice koja će biti održana u Strazburu od 6. do 9. jula, uoči desetogodišnjice zločina, s tim bi trebalo da se slože i predstavnici drugih velikih poslaničkih grupa.

„Moguće je da će se Predsedništvo EP odlučiti za neki drugi format, ali sam siguran da će Parlament obeležiti srebreničku tugu, jer je to naša ljudska i moralna obaveza“, rekao je Jakovčić Tanjugu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala