Turski Cipras — čovek koji je zaustavio Erdogana

© AP PhotoKurdski lider Selahatin Demirta
Kurdski lider Selahatin Demirta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Selahatin Demirtaš je zvezda nove generacije turskih političara. U istoriju će ući kao lider koji je uveo Kurde u turski parlament.

Njegova Narodna demokratska stranka je osvojila 13 odsto glasova na parlamentarnim izborima i pomutila račune turskom predsedniku Erdoganu, koji se nadao da će da dobije apsolutnu većinu i promeni ustav u svoju korist.

Četrdestdvogodišnji advokat važi za harizmatičnog i modernog političara sa govorničkim darom i talentom za muziku, što pokazuju i njegovi televizijski nastupi uz saz, kurdski instrument sličan lauti.

U predizbornoj kampanji je želeo da ostavi utisak oca porodice. Pojavljivao se uz ženu i dve ćerke, zbog čega su ga prozvali turskim Obamom.

A Turkish woman casts her ballot as she votes in Turkey's general election at a polling station in a primary school in Ankara on June 7, 2015 - Sputnik Srbija
Turska: Erdogan spao na manjinsku vladu

Po levoj političkoj orijentaciji bliži je grčkom lideru Aleksisu Ciprasu.

U predizbornoj kampanji se istakao kao lider partije koja je okrenuta rešavanju socijalnih pitanja, manjinama i učešću žena u politici i privukao je one slojeve društva koje plaši islamistički konzervatizam predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Zbog predloga da ukine obaveznu versku nastavu u školama, turski lider ga je nazvao nevernikom.

Erdogan se oseća izdanim jer bio zagovornik većeg učešća Kurda u političkom životu, ali mu je Demirtaš okrenuo leđa i suprotstavio se njegovom pokušaju da promeni politički sistem i učvrsti vlast.

Tajna njegovog uspeha je u tome što je uspeo da se predstavi kao političar koji se ne obraća samo kurdskoj zajednici. Promenio je sliku o partiji koja je važila za produženu ruku Radničke partije Kurdistana, čiji je je lider u doživotnom zatvoru zbog terorizma.

Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Izbori u Turskoj: Erdogan neće biti novi sultan

Partiju na čijem je čelu četrdesetdvogodišnji advokat Selahatin Demirtaš gurao je sam Erdogan koji je bio za veće prisustvo Kurda u političkom životu, ali su se i oni potom suprotstavili njegovim idejama za promenu političkog sistema.

I Demirtašov brat Nuretin je proveo 12 godina iza rešetaka zbog pripadnosti ovoj organizaciji. Kada se o tome povede reč, lider kurdske partije pokušava da izbegne temu objašnjavajući da se on „bori u Iraku protiv džihadista Islamske države, koje delimično naoružava sadašnja turska vlada“.

Poene je „zaradio“ i kada je sprečio svoje pristalice da izazovu nerede nakon incidenta na predizbornom skupu njegove partije, na koji je bačena bomba.

Ulazak njegove partije u parlament promenio je odnos snaga na političkoj sceni Turske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala