Zaev ipak ide u Brisel 10. juna

© Sputnik / Bogdan PantićZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonski opozicioni lider Zoran Zaev izjavio je da se predomislio i da će, uprkos ranijem protivljenju, učestvovati u Briselu u pregovorima koje podstiče Evropska unija radi rešenja političke krize u Makedoniji.

Zaev, koji je predsednik glavne opozicione Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM) optužio je ranije komesara EU za proširenje Johanesa Hana za pristrasnost, prenosi AP.   

Portal „Ćirilica“ danas je citirao izjavu Zaeva koji je rekao da je odlučio da putuje u Brisel 10. juna nakon razgovora sa Hanom.

Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Zaev: Brisel pristrasan, nema pregovora

Zaev je rekao da je evropski komesar korigovao svoju raniju izjavu, kojoj se Zaev protivi, a kojom Han prošlogodišnje izbore ocenjuje kao „pozitivne“.

Zaev i makedonski premijer Nikola Gruevski dogovorili su se 2. juna da izbori budu održani do aprila 2016. godine. Detalji bi trebalo da budu dogovoreni na sastanku u Briselu.

Zaev već mesecima traži ostavku premijera Gruevskog i optužuje ga za kriminalnu pozadinu u više izbornih ciklusa.

Miting opozicije u Skoplju-za govornicom lider opozicije Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Zaev: Makedonci treba da uče albanski jezik

On je naglasio da se SDSM u ovom periodu odnosila maksimalno demokratski i sedala za pregovarački sto uprkos neravnopravnom položaju u koji je bila postavljena.

„Posle razgovora 2. juna u Skoplju protiv mene je podignuta još jedna tužba i to za uzimanje mita, iako se krivična prijava MUP-a odnosila na pokušaj primanja mita“, rekao je ranije Zaev.

Premijer Nikola Gruevski okružen pristalicama i članovima vrha vladajuće stranke - Sputnik Srbija
Gruevski i Zaev oči u oči sa predstavnicima EU

Komesar Han je, dodaje se, od makedonskih političkih lidera zatražio da na briselski sastanak dođu sa zajedničkim predlogom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala