Vučić: Podrška Suzan Rajs otvaranju poglavlja

© Foto : Vlada SrbijeAleksandar Vučić u Vašingtonu
Aleksandar Vučić u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, a posle sastanka je poručio da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država.

„Suzan Rajs je izrazila nedvosmislenu podršku otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU i verujem da će signal Vašingtona Evropskoj uniji biti signal podrške Srbiji. A kad imate podršku SAD, onda je sve neuporedivo lakše i to je važno za Srbiju“, rekao je Vučić za RTS.

Premijer Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Velika podrška Amerike

On je dodao da je sastanak sa Rajsovom, koja je treći čovek Bele kuće, bio dobar, koristan, odgovoran i da je ona izrazila veoma visoko mišljenje o ekonomskim i političkim reformama koje sprovodi Srbija, kao i o očuvanju političke stabilnosti u Srbiji ali i u regionu.

„Srbija može da računa na podršku SAD“, poručio je Vučić.

On je objasnio da je bilo predviđeno da se u Beloj kući sastane sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajedenom, ali da je on van Vašingtona, u Delaveru, zbog velike porodične tragedije.

Premijer Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Ruski analitičari: Vučić traži pomoć Amerike

Vučić je najavio da postoji mogućnost da delegacija Srbije ode u Delaver i izrazi saučešće Bajdenu.

Premijer je rekao da će sutra razgovarati i sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland, kao i da je u Vašingtonu trenutno i komesar EU za proširenje Johanes Han, sa kojim bi takođe trebalo da se sretne.

Vučić boravi u višednevnoj poseti SAD u okviru koje je juče razgovarao sa predstavnicima velikih američkih kompanija, kao što su „Dženeral elektrik“, „Majkrosoft“, „Friport“ i druge.

Premijer Srbije će imati i političke razgovore sa američkim zvaničnicima, a posetiće i Univerzitet Džons Hopkins, gde će imati izlaganje.

Vučić se sastao sa Mekejnom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas na Kapitol hilu sa predsedavajućim Senatskog odbora za oružane snage, senatorom Džonom Mekejnom, objavljeno je na tviter nalogu srpskog premijera.

„Srbija ima podršku SAD na evropskom putu. Na Kapitol hilu, sa senatorom Mekejnom“, napisao je Vučić i objavio dve fotografije sa Mekejnom.

Diversifikovati izvore snabdevanja gasom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Vašingtonu da je na današnjem sastanku sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, razgovarao i o neophodnosti da Srbija diversifikuje izvore snabdevanja gasom.

Gas - Sputnik Srbija
Stavovi Srbije i Makedonije o „Turskom toku“ nedefinisani

„Ja sam ponovio ono što uvek kažem, a to je da je Srbiji potrebno da diversifikuje snabdevanje gasom iz različitih izvora. Govorio sam o poseti Azerbejdžanu, odnosima sa Rusijom i mogućnosti da u budućnosti dopremamo gas sa Krka“, rekao je Vučić novinarima posle sastanka u Beloj kući.

Prema njegovim rečima o tome je bilo dosta reči i sa američkim ekspertima za gas.

„Moj posao kao premijera Srbije je da obezbedim dovoljno gasa 2019. i 2020. godine, a to radim i ovde“, rekao je premijer.

„Nadam se da ćemo imati dosta podrške od SAD, ne samo vezano za naš put u EU, već i u pogledu gasne diversifikacije za Srbiju i Balkan“, zaključio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala