Grčka nudi rešenje, kreditori nepopustljivi

© AP Photo / Yorgos KarahalisZastave Grčke i EU
Zastave Grčke i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da je grčka vlada predstavila međunarodnim kreditorima plan reformi za izlazak iz ekonomske i socijalne krize kako bi odblokirali finansijsku pomoć Atini.

„Prošle noći predstavljen je sveobuhvatni plan Evropskoj uniji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu“, rekao je Cipras, objasnivši da se radi o „ustupcima koji će biti teški“ kako bi se odgovorilo na zahteve kreditora.

Zastave Grčke i EU - Sputnik Srbija
Cipras razgavarao sa Olandom i Merkelovom – Grčka nema vremena

Predstavnici finansijskih institucija i Evropske unije sastali su se u noći između ponedeljka i utorka na mini-samitu u Berlinu, zajedno sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel povodom grčkog duga.

Ovaj sastanak je protumačen kao prilika da se usaglase stavovi oko novog predloga grčkoj Vladi koji bi imao ultimativni karakter. Kreditori traže od Ciprasa da sprovede program reformi kao uslov za isplatu naredne rate pomoći u iznosu od 7,2 milijarde evra.

Aleksis Cipras i Žan Klod Junker - Sputnik Srbija
Cipras: Nije Grčka kriva što nema sporazuma

Grčka Vlada je saopštila da još nije dobila novi predlog.

„Ne prihvatamo ultimatum i nećemo pristati na ucene“, rekao je novinarima u Atini zamenik premijera Janis Dragasakis.

Aleksis Cipras je prethodno u autorskom tekstu za list „Mond“ optužio Evropsku uniju i međunarodne kreditore da njegovoj zemlji žele da nametnu „nerealna rešenja“ i zatražio od njih da naprave ustupke. Zahteve koje trojka upućuje Grčkoj nazvao je apsurdnim i zaključio da je uzrok blokade pregovora duboko nepoverenje nekih evropskih zemalja prema njegovoj zemlji.

Premijer Grčke Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Cipras: Grčka ostaje pri svojim „crvenim linijama“

Grčka Vlada je pod pritiskom da 5. juna isplati narednu ratu duga od 300 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu. Ova finansijska institucija, na čijem je čelu Kristin Lagard, prethodnih dana se pokazala posebno nepopustljivom. MMF ne želi da napravi ustupke u pregovorima sa Grčkom iz straha da će to stvoriti presedan.

U intervjuu za nemački list „Algemajne cajtung“ 29. maja Lagard nije isključila izlazak Grčke iz evrozone.

Evropski komentatori ozbiljno razmatraju ovu mogućnost ukoliko se pregovori završe fijaskom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala