Cipras: Nije Grčka kriva što nema sporazuma

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDAleksis Cipras i Žan Klod Junker
Aleksis Cipras i Žan Klod Junker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne treba kriviti Grčku zbog toga što još nije postigla sporazum sa kreditorima, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras i pozvao evropske lidere da zaobiđu tehničke razgovore i pronađu političko rešenje.

Atina sa kreditorima nastavlja pregovore, čiji je cilj postizanje sporazuma o novcu u zamenu za reforme, ali se očekuje da neće ispuniti današnji rok koji je sama postavila za postizanje sporazuma i odmrzavanje pomoći, tvrde izvori upoznati sa tokom razgovora, navodi Rojters.

Ministar finansija Janis Varufakis i premijer Grčke Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Varufakis: Kreditori, presaberite se

„Ako nismo postigli sporazum sa našim partnerima, to nije zbog naše tvrdoglavosti ili neshvatljivih stavova grčke strane“, napisao je Cipras u kolumni koja je danas objavljena na veb-sajtu francuskog „Monda“.

„Razlog je pre opsesija nekih predstavnika institucija, koji insistiraju na nerazumnim rešenjima i ravnodušni su prema demokratskom rezultatu nedavnih izbora u Grčkoj“, napisao je Cipras, dodajući da su evropske i međunarodne institucije spremne da budu fleksibilne.

On je istakao da je grčka vlada spremna na kompromise, na primer po pitanju privatizacije, iako je njegova partija ideološki protiv toga.

Grčke zastave - Sputnik Srbija
„Strašnim pričama“ plaše Grke kako bi ostali u evrozoni

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, u međuvremenu, izjavio da bi izlazak Grčke iz evrozone mogao narušiti poverenje u zajedničku valutu, prenosi Rojters.

„Ne slažem se sa stanovištem da ćemo imati manje briga i problema ako Grčka odustane od evra“, rekao je Junker u intervjuu koji će u ponedeljak objaviti „Zidojče cajtung“.

On je nemačkom listu rekao da bi povlačenje Grčke rezultiralo povlačenjem međunarodnih investitora iz Evrope i da mu je japanski premijer za vreme njegove posete Tokiju kazao da japanske investicije u Evropi zavise od poverenja u evro.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala