Nikolić: Od viška bezbednosti glava ne boli

© Foto : Tanjug/Ministrastvo odbraneTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas, prilikom obilaska Kopnene zone bezbednosti, da je Srbija spremna da reaguje na svaki bezbednosni izazov, a vojnicima i policajcima da je Srbiji mir važniji od svega i da s obzirom na situaciju nikada nije previše bezbednosti i obučenosti.

„Zaista smo spremni i to treba reći svima, svako ko se usudi da izazove bilo kakvu neprijatnu situaciju u Srbiji, može da računa sa otporom cele Srbije i ovo jedinstvo vojske i policije to i pokazuje“, poručio je Nikolić, koji je obišao bazu „Jug“ i posednuti objekat VS „Ševadske livade“.

Nikolić je istakao da je i u mirnodopsdkom stanju važno da vojnik ima svest da bi svakog časa moglo da se zapuca.

„Pošto imamo posla sa terorizmom, koji se sa KiM preliva na Makedoniju i pošto znamo kakvi su planovi politike koja to organizuje, vojsci i žandarmeriji smo jasno rekli da su u miru, ali da se ponašaju kao da su u ratu, jer nikad viška bezbednosti ili obučenosti“, istakao je Nikolić.

Predsednik je poručio i da je prednost Srbije u odnosu na to prelivanje terorizma KZB, to što je naučena proteklih decenija na oprez, to što je naviknuta da joj mnogi ne žele dobro, ali i to da sarađuje sa celim svetom.

Naselje Divo kod Kumanova posle terorističkih borbi - Sputnik Srbija
Kumanovo – novi Račak?

Nikolić je ukazao na važnost saradnje sa KFOR-om i međunarodnim snagama.

„Njima stalno govorimo da njihov broj ne sme biti smanjen, jer sve opet može da se pretvori u balkansko bure baruta“, rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je dodao da je oduševljen onim što je video u Kopnenoj zoni bezbednosti i čestitao svima koji su organizovali život vojnika u njoj i način na koji oni obezbeđuju mir svih građana Srbije.

„Ovo ovde je Srbija koja bi mogla da živi mnogo mirnije, da nije izazova sa strane, ali i u ovoj situaciji Srbija se pokazuje kao država kojoj je mir važniji od svega i koja će učiniti sve da taj mir nikada ne bude narušen“, poručio je predsednik Srbije.

Radić: Pretnja — Gnjilanska grupa

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da se srpska država trudi da održi bezbednosno stabilno stanje. Politička je nužda, dodaje Radić, da se ide na što bolje odnose sa Prištinom

„Tu se prave neki kompromisi koji su jako bolni za srpsko javno mnenje. S te strane nema šta da se kaže u vezi pozicija Beograda, osim da postoji jedno vrlo jasno nastojanje da se održi mir i red“, ocenio je Radić.

Skoplje sa pogledom na džamiju - Sputnik Srbija
Makedonija: Puč u islamskoj zajednici ili uvod u nemire

Međutim, ekstremisti koji su pokrenuli terorističku akciju u Kumanovu, mogli bi da se upute u nove avanture na području Balkana, kaže Radić.

„Pre svega treba poći od toga da je Gnjilanska grupa vrlo radikalna. Ona je ta koja imala vodeću ulogu u Kumanovu, a to je grupa koju čine ljudi koji su, u vreme pobune 2000. na 2001. godinu bili tzv. Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medveđe. Upravo zbog okolnosti u kojima smo sad, treba motriti na svaki njihov potez, jer od njih mogu da dođu problemi“, rekao je Radić. 

Pravi put za rešavanje problema, Radić sa jedne strane vidi u obaveštajnom radu, a sa druge u komunikaciji sa snagama KFOR, utoliko što su one instrument zaštite bezbednosnih interesa u regionu, koje je na sebe preuzela međunarodna zajednica Rezolucijom 1244.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, dr Nebojša Stefanović poručio je na proslavi Dana policije da srpska policija neće dozvoliti da Srbija postane plen terorista, a njeni građani nebezbedni, i da će odgovor srpskih snaga bezbednosti na pretnje biti snažan i beskompromisan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala