Američki avioni i brodovi u Južnom kineskom moru

© REUTERS / US NavyJužno kinesko more
Južno kinesko more - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su obećale da će nastaviti sa slanjem vojnih aviona i brodova u sporne delove Južnog kineskog mora i pozvale na hitnu obustavu polaganja prava Pekinga na vode u napetom regionu.

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je na bezbednosnoj konferenciji u Singapuru da je intenziviranje aktivnosti Pekinga na polaganju prava na pomorske teritorije u Južnom kineskom moru „u raskoraku sa međunarodnim normama“, prenela je agencija AFP.

„Prvo, želimo mirno rešavanje svih sporova. U tom smislu, trebalo bi da se hitno i trajno zaustave polaganja prava na pomorsku teritoriju od strane svih oni koji na nju polažu pravo. Mi (SAD) se takođe protivimo svakoj daljoj militarizaciji spornih oblasti“, rekao je Karter na godišnjem Šangri-La dijalogu o bezbednosti, kom je prisustvovala i visoka vojna delegacija Kine.

Amerika odvraća Japan od saradnje sa Rusijom - Sputnik Srbija
Amerika odvraća Japan od saradnje sa Rusijom

Iako su među onima koji polažu pravo na veštačka ostrva u Južnom kineskom moru Vijetnam, Filipini, Malezija i Tajvan, Kina je ta koja polaže pravo na mnogo veću površinu nego drugi.

„Nejasno je koliko daleko će Kina ići. Zato su ove vode postale izvor napetosti u regionu i tema za naslovne strane širom sveta“, primetio je Karter.

Japanski premijer Šinzo Abe u poseti SAD - Sputnik Srbija
SAD okreću Japan protiv Kine

Karterovi komentari usledili su pošto su vojni zvaničnici otkrili da je Kina postavila dva velika artiljerijska vozila na jednom od veštačkih ostrva koja se stvaraju u Južnom kineskom moru. Taj podatak, ustanovljen pre najmanje nekoliko nedelja, podgrejao je strahove u Americi i širom Azije i Pacifika da će Kina pokušati da iskoristi hidromelioracijske projekte u vojne svrhe, dodaje AFP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala