Šešelj: Odazvaću se pozivu srpskog suda (video)

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICVojislav Šešelj
Vojislav Šešelj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je danas da će se odzavati pozivu srpskog suda za saslušanje, u okviru procedure u vezi sa njegovim povratkom u Hag, kada takav poziv dobije.

Još nisam dobio poziv suda, a ako me sud pozove odazvaću se. Sudsku vlast ću poštovati, a izvršna kao da za mene ne postoji“, rekao je Šešelj, novinarima ispred Palate pravde.

Vojislav Šešelj ispred Palate pravde, 3. aprila 2015 sa suđenja za rehabilitaciju Draže Mihajlovića - Sputnik Srbija
Šešelj: Skoro da sam postigao šta sam hteo

Upitan da li se sprema za Hag, Šešelj je rekao da ga to uopšte ne zanima i da se sprema samo za stranački kongres koji treba da bude održan u subotu 30. maja.

Komentarišući ponašanje izvršne vlasti povodom naloga iz Haga da se vrati u pritvorsku jedinicu, Šešelj je ocenio da bi vlast najviše volela da se nikad nije ni vratio.

„Oni bi da ja odem, a da narod njih ne krivi. Ja odavde ne idem dobrovoljno. Da su nešto mislili nikad ne bi došli u situaciju u kojoj su sada“, rekao je Šešelj.

Šešelj je danas došao u Palatu pravde jer je želeo da svedoči na suđenju svom zameniku Nemanji Šaroviću, koji je optužen zbog paljenja američke zastave 2012. godine.

Vojislav Šešelj - Sputnik Srbija
Šešelj će biti izručen ako stigne nalog iz Haga

Sud međutim još nije odlučio o predlogu za njegovo svedočenje, pa je Šešelja, kao i Vjericu Radetu kao potencijalne svedoke udaljio iz sudnice.

Šešelj je novinarima nakon toga rekao da je hteo da posvedoči da je on lično Šaroviću, telefonom iz Haga, dao nalog da se zapali američka zastava, kao i zastave NATO-a, EU i Kosova, za koje je Tužilaštvo u međuvremenu odustalo od krivičnog gonjenja, jer to nisu države, pa nema krivičnog dela.

„Šarović je bio u rascepu da li da se izloži riziku krivičnog gonjenja ili disciplinskom kažnjavanju u stranci ako ne posluša moj nalog“, rekao je Šešelj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala