OPEK ne smanjuje proizvodnju nafte?

© Flickr / Paul LowryPumpa za naftu
Pumpa za naftu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje članice OPEKA ne mogu da se dogovore oko smanjenja proizvodnje nafte, kaže Bijan Zanganeh, iranski ministar za naftu.

Bijan Zanganeh, iranski ministar za naftu, rekao je da zemlje članice OPEK-a ne mogu da se dogovore oko smanjenja proizvodnje nafte, što bi moglo da poveća cene, prenose iranski mediji.

Zanganeh je rekao iranskoj novinskoj agenciji „Mer“ da je malo verovatno da će zemalje izvoznice nafte, koje su članice OPEK-a, na sledećem sastanku u junu doneti odluku da smanje proizvodnju nafte, jer ne mogu da se dogovore po ovom pitanju.

Naftna platforma - Sputnik Srbija
Rusija: Nema potrebe za smanjenjem proizvodnje nafte

„Pod sadašnjim uslovima, malo je verovatno da će OPEK promeniti visinu proizvodnje nafte“, rekao je Zaganeh i objasnio da bilo kakvo smanjenje obima proizvodnje zahteva konsezus zemalja članica.

Prošlog meseca Zaganeh je predložio da OPEK na sledećem sastanku donese odluku o smanjenju proizvodnje za 5 posto, kako bi povećao cene.

Na prošlom sastanku, novembra 2014. godine, 12 članica naftnog kartela, na čijem čelu je Saudijska Arabija kao najveći proizvođač, donele su odluku da ne smanje proizvodnju kako bi zaštitile cene.

To je dovelo do naglog pada cena nafte, koja je u januaru pala na ispod 50 dolara po barelu, po prvi put od maja 2009.

Odluka da održe kolektivnu proizvodnju na maksimalnih 30 miliona barela dnevno, doneta je uprokos predlozima zemalja kao što su Venecuela i Iran, koje su tražile smanjenje proizvodnje kako bi se podržale cene na tržištu koje je preplavljeno naftom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala