Večeras finale „Evrovizije“ — Srbija i Rusija favoriti (video)

© REUTERS / Leonhard FoegerUčesnici Evrovizije na generalanoj probi
Učesnici Evrovizije na generalanoj probi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Beču večeras u 21 čas počinje finalno veče spektakularnog muzičkog festivala, jubilarne 60. „Pesme Evrovizije“, na kojem Srbiju predstavlja mlada pevačica Bojana Stamenov, a Rusiju velika zvezda Polina Gagarina, koje po mnogim procenama važe za favorite. Sputnjik, nešto pre 21 počinje sa živim prenosom finala na svom sajtu i društvenim mrežama.

U finalu se takmiče predstavnici 27 zemalja, među kojima su stalni finalisti Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija i Španija, domaćin Austrija i ovogodišnji specijalni gost Australija. 

Podaci sa kladionica pokazuju da su među favoritima još i Slovenija, Italija, Španija, Australija, Estonija i Azerbejdžan, ali su evropski i austrijski mediji neuobičajeno dosta prostora posvetili upravo predstavnicama Srbije i Rusije.

Bojana Stamenov je od plasmana u finale dala nekoliko intervjua, gostovala na austrijskim televizijama i izazvala brojne komentare u kojima je porede sa planetarnom zvezdom, Britankom Adel.

„Kakav glas“, pronelo se internetom prve polufinalne večeri, odmah po Bojaninom nastupu. Ona ne krije oduševljenje i upravo domaćoj publici poručuje da poslednja četiri dana svoj glas brižljivo čuva kako bi večeras briljirala.

Briljirala je, međutim, i juče na generalnoj probi — glas joj je bio savršen, neuporedivo prodorniji nego u polufinalu, nestalo je treme, tako da se očekuje da će evropska publika nešto posle 21.30, kada je planirano vreme za Bojanin nastup, uživati.

Evo i njenog nastupa iz polufinala, u kojem je izvela verziju svoje pesme „Ceo svet je moj“ na engleskom - „The Beauty Never Lies“.

Izvlačenje iz „šešira“ Bojanu je pozicioniralo na osmo mesto, dok Polina Gagarina nastupa pred sam kraj, kao 25. izvođač.

O Polini, prelepoj pevačici fascinantnog nastupa, dosta je pisano i govoreno i to toliko da britanski mediji predviđaju da je vrlo moguće da naredna „Pesma Evrovizije“ bude održana u mondenskom Sočiju.

Polina pleni pojavom, a njena pesma „A Million Voices“ nazvana je himnom mira, te nije slučajno što je njeno izvođenje dospelo tako visoko na listi favorita.

Kada je reč o ostalim pevačima, možda je dovoljno konstatovati da je „Evrovizija“ dovedena do savršenstva, tako da joj nijedan muzički spektakl, koji pretenduje da bude približno sličnog formata, za sada ne može ni „prići“.

Čini se da nije više važno ni šta pevate, pa ni kako pevate. Važno je da je nastup doveden do neke vrste savršenstva, iako će mnogi muzički sladokusci i kritičari reći da je ovaj festival sinonim za sve i svašta, osim za dobru muziku.

Predstavnica Srbije na Evroviziji Bojana Stamenov - Sputnik Srbija
Bojana je već pobednica „Evrovizije“

Ali, kako zanemariti činjenicu da na „Pesmi Evrovizije“ uglavnom možete videti opuštene i nasmejane ljude. „Šminke“ ima mnogo, ali pre svega na sceni koja je sama po sebi takva i koja nudi simboličnu farbu i trenutak oduška.

Nezahvalno je govoriti o tome koliko je ko od takmičara dobar, čija je pesma lepša, ali recimo da pored Bojane i Poline, prednost možemo dati Marijetki i Reju iz Slovenije, Elini i Stigu iz Estonije i triju „Il Vollo“ iz Italije. „Ljubimac“ kladionica je Šveđanin Mons Selmerlev.

I još jedna stvar je interesantna — izgleda da nikada do sada nije nastupilo toliko muško-ženskih dueta kao na ovogodišnjem takmičenju i u finalu će ih biti čak četiri.

Jedan od najozbiljnih favorita - predstavnica Rusija Polina Gagarina izvodi himnu miru A Million Voices - Sputnik Srbija
„Evrovizija“ sledeće godine u Sočiju?

A domaćini su ove godine napravili fantastičan iskorak po kome treba ceniti duh Evrope — prenos uživo za gluvoneme osobe. Svaka čast domaćinima i prezenterima koji su znakovnim jezikom na dirljiv način uspeli da prenesu emociju evrovizijskih pesama.

Sputnjik, nešto pre 21.00 počinje sa živim prenosom finala na svom sajtu i društvenim mrežama. Podržimo Bojanu i Polinu, sledeće godine možda se vidimo ponovo u Beogradu ili Sočiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala