Ponovo napadnuti Srbi u Klini

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Policija Kosova
Policija Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri maskirana napadača tokom noći provalila su u kuću povratničke porodice Konić u Klini, pretukla ukućane i otela im 140 evra i oko 30.000 dinara.

Ovo je za agenciju Beta rekao jedan od napadnutih, Miodrag Konić (82). Pored njega, u kući je za vreme napada bila i njegova supruga Neda Konić (78).

Most u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Klina: Novi napad na Srbe povratnike

„Maskirani napadači su upali u našu kuću dok smo bili u krevetu. Videla sam svetlost malih lampi i rekla mužu ’Kuku nama, neko je provalio u kuću‘. Tada su me udarili motkom u grudi, a zatim i mog muža. Na albanskom jeziku su tražili pare“, kazala je Neda Konić.

Ona je dodala da su napadačima rekli da nemaju novca, a da su oni na to počeli da prevrću stvari po kući i od bračnog para tražili da im predaju mobilne telefone.

„Nastavili su da prevrću po kući i pronašli su 30.000 dinara, a potom još 100 evra. Posle su i Nedi oteli još 40 evra. Ukrali su još i nov radio-aparat, kao i moje nove cipele“, rekao je Miodrag Konić.

Zastave samoproglašene republike Kosovo i EU - Sputnik Srbija
Razbojnici teraju Srbe sa Kosova

Neda je dodala da su ih napadači sve vreme maltretirali, a da je na kraju jedan od njih pokazao nož i zapretio da će zaklati Miodraga.

Konić je izjavio da je to za tri meseca drugi napad na njihovu kuću, a da im je u prvom polomljen prozor na kući.

Neda Konić je dodala da je, nakon što su napadači otišli, telefonom koji je sakrila pozvala policiju koja ih je odvela u lokalnu ambulantu gde im je pružena pomoć.

Boža Šarković, predsednik privremenog organa srpske opštine Klina, rekao je da je policija danas obavila uviđaj i da traga za počiniocima, a da su Konićeve danas obišli i pripadnici Kfora.

Grupa stručnjaka za međunarodno pravo, sa bivšim ombudsmanom Marekom Novickim na čelu, od 2006. godine se bavi tužbama kosovskih Srba, Roma i Albanaca protiv misije Ujedinjenih nacija. Smatraju je odgovornom zato što nije zaštitila članove njihovih porodica koji su nestali ili ubijeni u pogromima OVK. - Sputnik Srbija
Sprečiti napade na Srbe na Kosovu i Metohiji

„Ovo je za poslednjih mesec dana četvrti identičan napad na povratnike u našoj opštini. Tri maskirana napadača su ranije ovog meseca, takođe, napala i opljačkala i povratničke porodice Voštić u selu Kinavac, porodicu Smigić u selu Drsnik, zatim su takođe tri maskirana napadača prebila i opljačkala i supružnike Dabižljević u Klini“, rekao je Šarković.

Uz to, podsetio je on, prošle noći su nepoznati napadači Srbima-povratnicima u selu Grabac ukrali seoski traktor, a u selu Biča su provalili u više povratničkih kuća.

Šarković je kazao da su svi povratnici u opštini uplašeni i da se pritom pitaju ko je od njih sledeći na spisku maskiranih napadača.

Povratnici, kako je rekao, hitno zahtevaju od nadležnih punu zaštitu života i imovine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala