Sprečiti napade na Srbe na Kosovu i Metohiji

© AP Photo / Darko VojinovicGrupa stručnjaka za međunarodno pravo, sa bivšim ombudsmanom Marekom Novickim na čelu, od 2006. godine se bavi tužbama kosovskih Srba, Roma i Albanaca protiv misije Ujedinjenih nacija. Smatraju je odgovornom zato što nije zaštitila članove njihovih porodica koji su nestali ili ubijeni u pogromima OVK.
Grupa stručnjaka za međunarodno pravo, sa bivšim ombudsmanom Marekom Novickim na čelu, od 2006. godine se bavi tužbama kosovskih Srba, Roma i Albanaca protiv misije Ujedinjenih nacija. Smatraju je odgovornom zato što nije zaštitila članove njihovih porodica koji su nestali ili ubijeni u pogromima OVK. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro je danas osudila sve učestalije napade na Srbe u pokrajini i upozorila da privremene institucije samouprave u Prištini i međunarodne snage moraju da ulože dodatne napore da se takvi napadi spreče.

Kancelarija za KiM u saopštenju navodi da učestali napadi na Srbe u pokrajini stvaraju opasnu napetost na bezbednosno nestabilnom području i ocenjuje da je njihov cilj zastrašivanje povratnika i njihovo trajno napuštanje vekovnih ognjišta.

Kosovska policija - Sputnik Srbija
Srbin izboden nožem kod Gnjilana

Napadi koji su se dogodili proteklih dana ukazuju na zabrinjavajuće stanje bezbednosnog sistema na KiM i nedovoljnu posvećenost prištinskih institucija istinskoj normalizaciji odnosa i obezbeđivanju održivih uslova za suživot na Kosmetu, navodi Kancelarija za KiM.

Takvi i slični napadi se mogu i moraju bolje preduprediti efikasnijom istragom, hapšenjem i kažnjavanjem vinovnika, koji u najvećem broju slučajeva ostaju neotkriveni, ali i efikasnijom prevencijom u vidu aktivnosti bezbednosnih struktura i kontrolnih punktova Kfora i policije na prilazima srpskim enklavama.

Groblje u Đakovici - Sputnik Srbija
Đakovica — zabranjeni grad za Srbe

Kancelarija navodi da ohrabruje to što je u veoma kratkom roku policija uhapsila jednog i identifikovala drugog napadača na Zorana Kostića, koji je juče izboden na ulazu u selo Pasjane kod Gnjilana, ali i ukazuje da akteri napada na Vuletu Voštića u opštini Klina još nisu uhapšeni.

„Posebno zabrinjava to što, i pored postojanja očevidaca, nisu privedena pravdi lica koja su pokušala da otmu devetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti u selu Babin Most kod Obilića“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ni vinovnici nedavnog napada na maloletnog Nikolu Saveljića kod Parka mira u Severnoj Kosovskoj Mitrovici još nisu ni identifikovani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala