Odšteta za nemačke vojnike zarobljene u SSSR-u

© Sputnik / Michael Trahman / Uđi u bazu fotografijaU julu 1944. godine Staljin je organozovao "Paradu pobeđenih". Crvenim trgom prošle su desetine hiljada nemačkih zarobljenika
U julu 1944. godine Staljin je organozovao Paradu pobeđenih. Crvenim trgom prošle su desetine hiljada nemačkih zarobljenika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka vlada planira da isplati ukupno 10 miliona evra odštete za 4.000 preživelih Nemaca koji su tokom Drugog svetskog rata dopali u sovjetsko zarobljeništvo.
Crvena Armija - Sputnik Srbija
Zapad piše novu istoriju Drugog svetskog rata

Reč je o vojnicima Vermahta, koji su tokom rata od 1941. do 1945. godine zarobljeni u Sovjetskom Savezu i držani u „nehumanim uslovima“ u kojima ih je polovina od oko 5,3 miliona skončala, prenela je agencija Rojters.

Prema navodima agencije, konzervativci kancelarke Angele Merkel i njihovi koalicioni partneri socijaldemokrate, usaglasili su se da izdvoje dopunsku budžetsku sumu i svakom od živih bivših ratnih zarobljenika uplate po 2.500 evra odštete.

Drugi svetski rat, 1941-1945. Pobednička zastava na Rajhstagu u Berlinu, 1. maj 1945. - Sputnik Srbija
Evropljani potcenili ulogu SSSR-a u Drugom svetskom ratu

Portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova odbio je da potvrdi verodostojnost informacije, jer je to u nadležnosti donjeg doma Bundestaga, ali je rekao da ministar Frank-Valter Štajnmajer smatra da je inicijativa dobra, pa je on pozdravlja i podržava.

Očekuje se da uz podršku vladajućih partija i zelenih ova inicijativa bude usvojena u Bundestagu, ali je nejasno da li se inicijativa odnosi samo na preživele koji su bili zatočeni na teritoriji današnje Rusije, ili se odnosi i na one u bivšim sovjetskim republikama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala