Iran: Cena nafte 80 dolara do kraja 2016.

© AP Photo / Vahid SalemiNafta
Nafta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran očekuje da će povratiti izvoz nafte od 2,5 miliona barela dnevno, na nivo pre sankcija kada joj se u naredna tri meseca, u skladu sa dogovorom sa velikim silama, ukine naftni embargo, rekao je zamenik ministra za naftu Roknedin Džavadi.

„Nadamo se da možemo da vratimo izvoz na nivo koji smo imali pre sankcija“, rekao je Džavadi koji je i generalni direktor Nacionalne iranske naftne kompanije.

Džavadi je rekao da očekuje da će cena nafte porasti na oko 80 dolara po barelu do kraja 2016. godine, dodajući da bi Iran mogao da poveća izvoz nafte u Aziju.

Teheran slavi prekid sankcija - Sputnik Srbija
Iran se priprema za ukidanje sankcija

Upitan da li će na predstojećem sastanku članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) biti doneta odluka o smanjenju prpoizvodnje nafte, Džavadi je rekao da misli da neće doći do toga.

Iran i Grupe P5+1 svetskih sila (Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država plus Nemačka) početkom aprila postigle su dogovor o budućnosti nuklearnog programa Teherana.

U skladu sa političkim dogovorom, Iran je pristao da se ograniči njen program obogaćivanja uranijuma i njegovih zaliha, dok su se svetske sile složile za postepeno ukidanje sankcija toj zemlji.

Sankcije koje su nametnute Iranu prepolovile su njen izvoz nafte od 2012. do za oko milion barela dnevno, uglavnom u Aziji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala