Crnogorski ekstremista predat Ambasadi SAD

© AFP 2023 / ANTHONY WALLACE Hapšenje - ilustracija
Hapšenje - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građanin Crne Gore, koji je osumnjičen da je sarađivao s albanskim ekstremistima, informišući ih o potencijalnim ciljevima u Srbiji, uhapšen je u Makedoniji, ali je zatim predat američkim predstavnicima koji su ga doveli u Ambasadu SAD u Skoplju, prenose Večernje novosti pozivajući se na izvore iz policije.

Makedonska policija sprovela je prošle subote specijalnu operaciju u Kumanovu, gde je, prema poslednjim podacima, poginulo osam, a ranjeno 37 policajaca. Ubijeno je 14 terorista.

Prema informacijama makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova, reč je o dobro naoružanoj i pripremljenoj formaciji, čiji su članovi nezakonito ušli u Makedoniju „s teritorije susedne države" kako bi sproveli terorističke akcije i napade na državne ustanove. Odgovornost za pripremu napada preuzela je albanska grupacija „Oslobodilačka narodna armija“. 

MiP RF - Sputnik Srbija
Rusija: Opasnost od provociranja haosa na Balkanu

Prema podacima Večernjih novosti, koje se pozivaju na „dobro obaveštene izvore u službama bezbednosti“, osumnjičeni je uhapšen pre nekoliko dana. Pretpostavlja se da je pomagao albanskim teroristima i „informisao ih o potencijalnim ciljevima na teritoriji Srbije“. Podgoričanin sa srpskim prezimenom „aktivno je istraživao lokacije i skupljao podatke o mestima na kojima mogu da se razmeste odredi na teritoriji Srbije“. 

„Srpski obaveštajci sumnjaju da je špijunaža bila povezana s planiranim terorističkim akcijama ’veterana‘ ’Oslobodilačke vojske Kosova‘, koji su posle napada na Kumanovo planirali da pređu sa Kosova u Preševo“, navodi list.

„Na spoljnopolitičke i kontraobaveštajne razmere ovog posla ukazuje i to što je osumnjičeni ’nezvani gost‘ neposredno posle hapšenja predat Amerikancima, koji su ga odveli u svoju Ambasadu u Skoplju“, piše list.

Naselje Divo kod Kumanova posle terorističkih borbi - Sputnik Srbija
Kumanovo – novi Račak?

Osumnjičeni je, kako navodi list, ranije bio saradnik Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore, a kasnije je radio kao privatni telohranitelj i vodio agenciju koja daje usluge u oblasti bezbednosti. 

„Naši zvanični i neformalni izvori tvrde da ga već dugo nisu videli u Podgorici, čak je i telefon njegove agencije, koji je naveden na veb-sajtu, isključen“, piše autor teksta. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala