Ako se odazove na poziv suda, Jablanović će se braniti sam

© FotoAleksandar Jablanović
Aleksandar Jablanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi i predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović, još nije doneo odluku da li će se 22. maja pojaviti u svojstvu okrivljenog u Osnovnom sudu u Đakovici, piše današnja „Politika“.

On je optužen da je podsticao na nacionalnu, rasnu i versku mržnju, nemir i netoleranciju, kada je Albance koji su kamenovali autobus sa raseljenim Srbima, nazvao „divljacima“, a za delo koje mu se stavlja na teret kazna je od jedne do osam godina zatvora.

U kratkom razgovoru za beogradski dnevnik, Jablanović je rekao da je poziv primio u utorak, ali da ne vidi nijedan razlog zbog čega bi se odazvao na saslušanje.

Aleksandar Jablanović - Sputnik Srbija
Optužnica protiv Aleksandra Jablanovića

„Ceo slučaj je iskonstruisan kako bi se nanela šteta Srbima koji su uključeni u političke aktivnosti na Kosmetu, a i meni kao lideru Srpske liste. Tužilaštvo u Đakovici nije opravdalo svoje postojanje, jer je dobro poznato da se do sada niko od onih koji su ubijali Srbe, palili srpske kuće, crkve i manastire, nije našao iza rešetaka. Meni je kao čoveku bitno da imam podršku moje države Srbije, ljudi koje predstavljam u političkim krugovima i što uživam bezrezervnu podršku Srpske liste“, rekao je Jablanović, prenosi Tanjug.

On je dodao da će se danas sastati sa predstavnicima Evropske unije na Kosmetu kako bi im predočio problem koji se tiče ne samo njega, nego i cele srpske zajednice.

„Predočiću im da je tužilaštvo dalo sebi previše slobode, okrivljujući nekoga zbog jedne reči, protumačene na način koji odgovara albanskim političarima“, istakao je on.

Na pitanje da li je angažovao advokata, Jablanović je rekao da mu on ne treba jer se ne oseća krivim.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da je optužnica protiv Jablanovića još jedna u nizu nepravdi uperenih protiv Srba na KiM, a u političkom smislu nosi destabilizujući rizik.

„Može imati ozbiljne implikacije za odnos Srba ne samo prema pravosudnim instancama, nego i ostalim institucijama u južnoj srpskoj pokrajini. Kosovskim pravosuđem caruje politika koja je vrlo maliciozna kada je reč o interesima srpskog naroda. Ocenjujem to kao ozbiljan korak unazad kad je u pitanju poverenje u institucije koje postaju simbol za nepravdu. Mislim da je to vraćanje na velika vrata verbalnog delikta, ali i brutalan pokušaj da se ograniči političko delovanje Srba i da se oni zastraše“, rekao je Đurić.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala