Vučić: Nije Beograd odgovoran za prekid dijaloga

© AP Photo / Darko VojinovicAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da srpska strana nije odgovorna za prekid jučerašnjeg dijaloga Beograda i Prištine. On je poručio da je za dogovor potrebno dvoje ili neko ko bi mogao da utiče na albansku stranu da pokaže želju za dijalogom.

Vučić je u kasarni Banjica 2, odgovarajući na pitanja novinara kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, rekao da Srbija ne beži od dijaloga i da ćemo uvek biti spremni da „dolazimo do stvarnih rešenja“.

„Za dogovor je potrebno dvoje ili neki koji imaju malo veći uticaj na drugu stranu, da im ponekad kažu da bi bilo dobro da bar pokažu želju za razgovorom. A ovako, ako vi dođete gotovo do dogovora kao juče, bili smo na ivici da dogovor bude postignut, a onda neko sve to dogovoreno povuče, onda tu ne može da bude srpske odgovornosti“, rekao je Vučić.

On je istakao da Vlada Srbije uvek želi da očuva mir i stabilnost, ali da će istovremeno štititi i svoje nacionalne i državne interese.

Srpska lista će sama doneti odluku u konsultacijama sa vladom Srbije o svom povratku u kosovske institucije - Sputnik Srbija
Beograd i Priština bez dogovora o energetici

Na konstataciju prištinskih novinara da je jučerašnji razgovor prekinut jer je Beograd izneo nove zahteve, Vučić je rekao da „iz Prištine to uvek kažu“.

„Još nisam čuo da je Edita Tahiri rekla nešto pozitivno. Ja nemam takav manir i neću da govorim na taj način, jer sa tim ljudima moramo da razgovaramo, ali očigledno da neki to uvek koriste za unutrašnje probleme“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tamo gde ima sukoba uvek je lakše okrenuti priču na šovinizam i mržnju prema drugom „ako nemate dovoljno snage za ekonomske reforme i ozbiljna pitanja unutar svoje zemlje“, zaključio je Vučić.

Srbiji ne preti opasnost, spremna za odgovor na svaki izazov

Vučić je rekao da Srbiji ne preti opasnost i da je potpuno spremna da odgovori na svaki bezbednosni izazov i potencijalnu opasnost.

„Srbija ima veoma ozbiljne bezbednosne službe, uvek spremne da brzo i efikasno reaguju. Građani mogu da budu spokojni“, rekao je Vučić.

Premijer je podsetio da je Srbija već uložila sredstva u obnavljanje opreme snaga bezbednosti, kao i da će nastaviti to da čini.

Srpska žandarmerija - Sputnik Srbija
Srbija bezbedna: Nema opasnosti od sukoba iz Makedonije

„Srbija je dovoljno jaka, više nego jaka, da odgovori na potencijalu opasnost“, istakao je predsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, naša vojska je faktor koji utiče na stabilnost, uključujući i političku, ali i faktor odvraćanja bilo kojeg potencijalnog agresora.

„U ovakvom okruženju, Srbija nikog ne ugrožava, mi smo stub stabilnosti“, rekao je Vučić i naglasio da istovremeno želimo i da očuvamo svoju stabilnost, teritorije i bezbednost građana.

„Ako bilo ko pokuša da ugrozi Srbiju, njene snage bezbednosti i građane, mi ćemo bez problema završiti posao“, zaključio je premijer Vučić.

Visoka ocena MMF, o struji, platama i penzijama u nastavku

Vučić je izrazio zadovoljstvo visokom ocenom MMF-a i najavio dalje razgovore sa tom međunarodnom finansijskom institucijom o ceni struje, koja, uveren je, ne treba da raste dok se ne obezbedi povećanje plata i penzija, o čemu će biti reči u avgustu.

Vučić je poručio da je dobro što je MMF napravio novu prognozu i rast BDP prognozirao na nulu, ali je istakao da smatra da će je već u avgusti ponovo pomeriti i to na plus 0,5, kao i da je uveren da će to i dalje činiti.

Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici - Sputnik Srbija
Misija MMF-a i Vlada Srbije se sporazumeli

Prema njegovim rečima, sa MMF-om je razgovarano i o ceni struje, razgovori nisu bili laki, ali će biti nastavljeni.

„Nije to pitanje da mi ne znamo da je niska cena struje, niti pitanje naše želje da sačuvamo našu elektroprivredu, ali je pitanje šta naši ljudi pre povećanja plata i penzija mogu da podnesu. To je bila naša rasprava, naš razgovor i ništa više“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ne spori dobru nameru MMF-a za ozdravljenje naše ekonomije i elektroprivrede, ali, za razliku od njih, on zna šta su potrebe naših građana i koliko mogu, a koliko ne mogu da izdrže i da o tome mora da vodi računa.

Što se tiče plata i penzija, dogvorili smo se da o tome razgovaramo po okončanju drugog kvartala, u avgustu, kada budemo imali rezultate mera fiskalne konsolidacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala