EU žali zbog sukoba, NATO hvali makedonsku policiju

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPoglavlje 35 treba otvoriti na početku pregovora, navodi se u nacrtu rezolucije EP
Poglavlje 35 treba otvoriti na početku pregovora, navodi se u nacrtu rezolucije EP - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija duboko žali zbog života koji su izgubljeni u operaciji u Kumanovu i izražava nadu da će poslednji događaji navesti lidere u Makedoniji na saradnju i ozbiljan dijalog o svim problemima sa kojima je zemlja suočena. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da se makedonska policija uspešno izborila sa terorističkim napadom.

„U mislima smo sa porodicama policajaca koji su ubijeni tokom operacije kao i sa građanima koji su mimo svoje volje bili uključeni u nasilje. Legitimni politički predstavnici ovde i u regionu su prethodnog dana osudili nasilje. Važno je da ovo nastave da čine i ostanu posvećeni mirnom političkom diskursu“, rekla je portparolka EK za susedsku politiku i proširenje Maja Kocijančič.

Teroristi iz Kumanova - Sputnik Srbija
Objavljene slike terorista iz Kumanova (video)

Kako se navodi u saopštenju, EK veruje da je oružana grupa u Kumanovu izolovan fenomen i da nedavni događaji neće narušiti odnose unutar društva.

„Nadamo se i da će ovo navesti lidere u zemlji na saradnju te da će se uključiti u ozbiljan dijalog o svim problemima sa kojima je zemlja suočena, prvenstveno u pogledu dugotrajne političke krize i neodložnih reformi koje moraju biti sprovedene kako bi zemlja ostvarila napredak na evropskom  putu“, zaključuje se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da se makedonska policija uspešno izborila sa terorističkim napadom u toj zemlji.

„Nažalost, nekoliko života je izgubljeno, ali je policija dokazala da je sposobna da se izbori sa situacijom“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu NATO-a u Briselu.

On je dodao da će na sastanku šefova diplomatija NATO članica i partnera, koji će se održati tokom nedelje u Antaliji, biti reči i o incidentu u Kumanovu, prenosi agencija MIA.

Stoltenberg je najavio da će se ove nedelje u Antaliji održati sastanak šefova diplomatija država članica NATO-a i partnera Alijanse, i potvrdio da će se tom prilikom razgovarati, između ostalog, i o događajima u Kumanovu.

Kumanovo - Sputnik Srbija
Kumanovo - ruševine, strah i neverica

„Očekujem da će (to pitanje) biti spomenuto pred ministrima spoljnih poslova kada budemo razgovarali o izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan, odnosno Makedonija“, rekao je Stoltenberg i uputio izraze saučešća porodicama koje su izgubile svoje voljene u sukobima u Makedoniji.

On je dodao da ga ohrabruje činjenica da su svi politički lideri jasno osudili nasilje i pozvali na smirenost kako bi se izbegla eskalacija situacije.

Stoltenberg je istakao da NATO pažljivo prati stanje u Makedoniji i dodao kako očekuje da NATO zvaničnici budu informisani o razvoju situacije u zemlji.

„Smatram da je važno održavati bliske odnose sa Skopljem i Prištinom. Pored toga, pozivam na pokretanje transparentne istrage o tome šta se desilo i kako je to moglo da se desi, kako bismo mogli da uradimo sve što je u našoj moći da sprečimo da se slični događaji ponove, kao i da bismo sprečili nasilje i nastavili da sarađujemo sa Makedonijom u okviru Akcionog plana za članstvo koji smo uspostavili i sa čijom primenom nastavljamo“, zaključio je Stoltenberg.

Predsednik Makednije Đorđe Ivanov - Sputnik Srbija
Sprečen haos u Makedoniji, EU i NATO znali za teroriste

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je na ponovno uspostavljanje mira u Makedoniji, apelujući na sve strane da sarađuju i sprovedu punu istragu uz maksimalno uzdržavanje od nasilja, kao i od akcija i retorike koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije nasilja.

Izrazivši uznemirenost zbog sukoba koji su proteklog vikenda izbili u Kumanovu, Ban je u saopštenju pozvao sve strane da „sarađuju kako bi se ponovo uspostavio mir i sprovedu punu istragu o tim događajima na objektivan i transparentan način“, prenosi AFP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala