Sprečen haos u Makedoniji, EU i NATO znali za teroriste

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIPredsednik Makednije Đorđe Ivanov
Predsednik Makednije Đorđe Ivanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sprečena destabilizacija Makedonije, rečeno posle sastanka Nacionalnog saveta za bezbenost. Predstavnici EU i NATO-a bili su obavešteni o postojanju terorističke grupe koja je likvidirana u Kumanovu, ali to nije dalo puno rezultata, rekao predsednik Đorge Ivanov.

Predsednik Makedonije Đorge Ivanov večeras je najoštrije osudio pokušaj narušavanja reda i bezbednosti Makedonije koji je imao za cilj destabilizaciju zemlje i naglasio da je sprečena namera terorista da izazovu haos u zemlji.

„Na sednici Nacionalnog saveta za bezbednost, kojoj su prisustvovali predstavnici opozicije, najoštrije je osuđen udar na bezbednost zemlje, čiji je cilj bio destabilizacija Makedonije“, rekao je Ivanov.

Posle sednice na kojoj se razgovaralo o bezbednosnoj situaciji u zemlji zbog napada oružane terorističke grupe na policiju u Kumanovu, predsednik Makedonije je rekao da su u akciji koja je okončana sve institucije imale konkretne zadatke, a da su teroristi imali nameru da izvrše više napada na više lokacija sa mnogo civilnih žrtava.

Slaba komunikacija sa NATO-om i EU 

Ivanov je rekao da su najviše makedonske institucije u konsultaciji sa obaveštajnim službama znale da teroristi nemaju podršku lokalnog stanovništva, ali da ih nisu potcenili i zato je akcija bila tako velikog obima.

O postojanju ove grupe, kako je rekao, ranije je obavestio predstavnike NATO-a i EU, ali „ta komunikacija nije dala puno rezultata“.

Sukobi u Kumanovu- Makedonija - Sputnik Srbija
Eliminisani teroristi u Kumanovu, vođe Albanci s Kosova (video)

Ivanov je ukazao na to da je za sada najvažnije da NATO i EU shvate da je to što „drže Makedoniju mimo evropskih integracije jedan od razloga za oružani sukob koji se dogodio u Kumanovu“.

Ivanov je istakao i da je u ovom trenutku bitno da se uspostavi politički dijalog između predstavnika vlasti i opozicionih stranaka navodeći da je krajnje vreme da se ti razgovori intenziviraju.

Makedonski predsednik je izrazio žaljenje što su ih ovakvi događaji primorali da sednu za sto.

Ivanov je pozvao sve građane, bez obzira na etničku pripadnost, na smirenost, kako ne bi došlo do destabilizacije zemlje i dodao da mu je, kao predsedniku, potrebna staloženost čitave javnosti.

Ivanov je izrazio saučešće porodicama pripadnika policije koji su u jučerašnjim sukobima sa teroristima dali život za Makedoniju.

Gruevski Nikola - Sputnik Srbija
Gruevski: Nećemo dozvoliti destabilizaciju Makedonije

Policijska akcija u Kumanovu, u kojoj je poginulo osam policajaca, a ubijeno najmanje 14 terorista, završena je danas posle podne. U toku je uviđaj u kome učestvuju predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih jedinica makedonske policije.

Prema policijskim navodima, više od 37 policajaca je povređeno, a i dalje nema podataka o eventualnim žrtvama među civilnim stanovništvom.

Ozloglašeni Krasnići bio na čelu terorističke grupe

Portparol MUP-a Ivo Koteski rekao je na konferenciji za novinare da je u policijskoj akciji, koja je počela u subotu ujutru, a danas završena, teroristička grupa koja je brojala više od 40 osoba, eliminisana i neutralisana.

Lideri ove grupe su, prema njegovim rečima, ozloglašeni Muhamed Krasnići tzv. komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj tzv. komandant Nato, Sami Ukšini tzv. komandant Sokoli, Beg Rizaj alijas komandant Begu i Dene Šehu alijas Juniku.

Sukobi u Kumanovu - Makedonija - Sputnik Srbija
Veliki broj Albanaca iz Kumanova stigao na Kosovo

Koteski je rekao da su oni Albanci sa Kosova i dovode se u vezu sa formiranjem brojnih terorističkih i ekstremističkih grupa u regionu, odnosno, kako je rekao, figuriraju kao osnivači paravojnih struktura.

Napomenuo je da do sada jedino nije konačno potvrđena identifikacija Mirsada Ndrecaja.

Koteski je rekao i da je do sada pronađeno 14 tela u uniformama čiji se identiteti utvrđuju, ali nije precizirao kakva su obeležja bila na uniformama.

Među identifkovanim je, kaže, i Džafer Zumberi iz Đakovice.

Ostali su, dodao je, makedonski državljani i jedan državljanin Albanije.

Koteski nije isključio mogućnost da ima još poginulih terorista ako se, kako je rekao, ima u vidu da su objekti iz kojih su oni napadali policiju znatno oštećeni, te da je preostalo još objekata koji tek treba da budu pretreseni.

Kumanovo, dim iznad područja sukoba - Sputnik Srbija
Plaćenici harali Kumanovom

I dalje nema podataka o eventualnim žrtvama među civilnim stanovništvom, kazao je Koteski potvrdivši da je osam policajaca ubijeno ili je podleglo od rana zadobijenih u akciji, a da je 37 njih povređeno.

Deo privedenih je od ranije poznat policiji, kazao je portparol MUP-a i dodao da teroristi sa sobom nisu imali lična dokumenta, kao i da je na licu mesta pronađen arsenal oružja.

Precizirao je da su oni u Makedoniju ušli početkom maja s namerom da sredinom meseca počnu sa terorističkim napadima.

Stoltenberg za transparentnu istragu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas na uzdržanost u Makedoniji i pokretanje transparentne istrage o nasilju.

„Pratim razvoj situacije u Kumanovu s velikom zabrinutošću. Važno je da svi politički lideri i lideri zajednica, zajednički rade na održavanju mira i pokretanju transparentne istrage, kako bi se utvrdilo šta se dogodilo“, naveo je Stoltenberg u saopštenju.

„Pozivam sve da pokažu uzdržanost i izbegnu bilo kakvu dalju eskalaciju, u interesu zemlje i celog regiona“, naglasio je Stoltenberg, prenosi Rojters.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala