Preševo spremno da prihvati izbeglice iz Kumanova

© AP Photo / Visar KryeziuSukobi u Kumanovu - Makedonija
Sukobi u Kumanovu - Makedonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa ponovio je danas da je ta opština spremna za prihvat izbeglog stanovništva iz Kumanova i dodao da je od granične policije dobio uveravanje da će sarađivati sa lokalnom samoupravom, prenosi Tanjug.

Mustafa je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa predstavnicima granične policije na prelazu Preševo — Tabanovce, rekao da je taj sastanak bio neophodan juče, posle 19 sati, jer, kako je rekao, „nije bilo dozvoljeno da Albanci proterani iz Kumanova pređu u Preševo“.

„Do 19 sati juče je prošlo više od 700 ljudi, koji su raspoređeni kod rodbine u Preševu, dok su se ostali vratili. Danas se očekuje priliv još Albanaca iz Kumanova, jer se tamo još odvijaju oružani sukobi“, rekao je Mustafa.

Sukobi u Kumanovu- Makedonija - Sputnik Srbija
Eliminisani teroristi u Kumanovu, vođe Albanci s Kosova (video)

On je objasnio da je zamolio predstavnike granične policije da dozvole slobodan prelaz svima koji iz Kumanova krenu ka Preševu, jer je ta opština, kako je istakao, dobro organizovana za prihvat izbeglog stanovništva.

„Za one koji u Preševu nemaju rodbinu, Štab za vanredne situacije opštine Preševo uradiće plan, tako da će i oni biti prihvaćeni“, rekao je Mustafa. 

Prema njegovim rečima, vraćanje izbeglog stanovništva „u ratno okruženje je dvostruki greh i zločin“.

„Baš zato se sada nalazimo na graničnom prelazu da Albanci ne bi bili vraćeni, da im ne bismo stvorili situaciju da ilegalno prelaze granicu. Time bi bili izloženi dodatnom riziku, jer je granica sa Makedonijom prepuna žandarmerije“, rekao je Mustafa.

Policijska akcija u Kumanovu - Sputnik Srbija
Deo terorista u Kumanovu se predao, poginulo pet policajaca

Situacija na graničnom prelazu Preševo — Tabanovce je uobičajena i, kako javlja Tanjugov reporter s lica mesta, nema gužve.

Pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije jutros su, u koloni od pet vozila, obišli granični prelaz s Makedonijom, posle čega su se vratili u Preševo. 

Život u toj opštini odvija se uobičajeno, uz primetno veće prisustvo policije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala