Deo terorista u Kumanovu se predao, poginulo pet policajaca

© AP Photo / Radovan VujovicPolicijska akcija u Kumanovu
Policijska akcija u Kumanovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pet pripadnika policije poginulo je u današnjoj policijskoj akciji u Kumanovu, a više od 30 je povređeno. Broj poginulih civila još nije poznat, a akcija nažalost i dalje traje, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

„Žrtava na strani terorista ima, ali ne znamo njihov tačan broj“, rekla je ona kasno večeras na konferenciji za novinare.

Sukobi u Kumanovu - Makedonija - Sputnik Srbija
Albanci iz Kumanova beže u Srbiju (video)

Trojica poginulih su identifikovana, dok imena preostale dvojice poginulih policajaca nisu još saopštena jer, kako je objasnila, u toku je kontaktiranje sa njihovim porodicama.

„Oni su se borili u teroroističkoj akciji koja, nažalost, i dalje traje na terenu dok i poslednji terorista ne bude neutralizovan“, rekla je Jankulovska i podsetila da je policijska akcija počela rano jutros protiv grupe koja je imala za cilj napad na državne institucije.

Koliko je grupa bila opasna pokazuje i to što su, kako je kazala, čitavih 16 sati pružali otpor.

Sukobi u Kumanovu- Makedonija - Sputnik Srbija
Kumanovo: Teroristi drže 20 porodica kao taoce (video)

„Otpor većeg dela grupe je slomljen posle 18 časova i veliki broj njih se predao“, rekla je Jankulovska, ali je istakla da je deo terorista nastavio da pruža otpor.

Prema njenim rečima, situacija na terenu je veoma rizična, na šta ukazuje i to da su u poslednjih sat vremena povređena još šetorica pripadnika policije.

Mediji u Makedoniji u međuvremenu različito izveštavaju o situaciji na terenu.

Protesti u Skoplju - Sputnik Srbija
Antivladini protesti u Skoplju nastavljeni

Skopska Alsat TV prenosi da je uništena i poslednja grupa od devet terorista, od kojih su se četvorica predala policiji, četvorica poginula, a jedan izvršio samoubistvo.

Agencija MIA javila je da je u 21.30 časova u Kumanovu mirno, da su ulice puste, a građani u svojim domovima. Jedna kolovozna traka bulevara Treća makedonska udarna brigada i dalje je zatvorena za saobraćaj, a u ostalim delovima grada saobraćaj se obavlja normalno. 

Pojedini stanovnici Kumanova sa skepsom komentarišu današnje incidente.

Sukobi u Kumanovu- Makedonija - Sputnik Srbija
Mustafa: Bezbednosna situacija u Preševu stabilna

Slobodna Evropa navodi svedočenje grupe građana koji nisu želeli da se predstave, ali tvrde da je reč o montaži — „milion posto“.

Za to optužuju premijera Nikolu Gruevskog koji se nije oglašavao povodom događanja u rejonu Kumanova.

Uvereni su, kažu da je reč o montaži, kao što je bila montirana i nedavna priča o grupi od 40 Albanaca koji su okupirali karaulu u selu Gošince nadomak Kumanova.

„Nema šansi da tamo (u Divljem naselju) ima 50 duša, nema šansi“, tvrde oni i dodaju da „sve liči na predstavu“.

„Evo ja sam Albanac, evo oni su Makedonci i pijemo kafu ovde od sabajle“, kaže jedan žitelj iz ulice koja je poznata kao Mini market.

Makedonska policija u selu Gošince - Sputnik Srbija
Makedonska policija napustila granicu Srbije i Makedonije

S druge strane, prištinski i albanski mediji javljaju večeras da je lider Demokratske unije za integraciju, manje članice vladajuće koalicije u Makedoniji, pobegao iz zemlje, posle sukoba u Kumanovu.

Prištinski Ekspres, međutim, negira te navode i tvrdi, pozivajući se na izvore iz Ahmetijeve DUI, da je lider te stranke u Makedoniji i da će čekati razgovore sa međunarodnim predstavnicima.

Ahmeti, koji je rođen u jednom selu nadomak Kičeva, oglasio se danas apelom stanovništvu da zadrže hladnokrvnost i da ne nasedaju na provokacije.

Ahmeti je poručio i da su strateški ciljevi njegove stranke jasni — evroatlantske integracije i saradnja sa SAD, te da bilo kakva destabilizacija nije u interesu ni Albanaca u Makedoniji, ni na Kosovu, a ni u, kako je rekao, „preševskoj dolini“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala