Rusija obnavlja bazu na Kubi?

© AP Photo / CRISTOBAL HERRERARadarski centar u Lurdesu,u predgrađu Havane
Radarski centar u Lurdesu,u predgrađu Havane - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će aktivirati vojno-tehničku saradnju sa Kubom, a moguće je i da će obnoviti funkcionisanje radarskog centra u Lurdesu u predgrađu Havane, izjavio je zamenik predsednika Odbora za bezbednost Državne dume Dmitrij Gorovstov.

„Verujem da ćemo uskoro moći da obnovimo radarsku stanicu u Lurdesu, koju je izgradio Sovjetski Savez. Veoma smo blizu tome“, rekao je Gorovstov za list Izvestija, nakon zvanične posete predsednika Državne dume Sergeja Nariškina Kubi.

On je dodao i da nije bila slučajna prošlogodišnja poseta Kubi ruskog predsednika i ministra odbrane Kubi Vladimira Putina i Sergeja Šojgua.

"U uslovima koji danas vladaju u geopolitičkoj areni, a koji su rezultat američkog pritiska i sankcija koje je SAD uvela Rusiji, saradnja sa Kubom će se razvijati u pravcu obnove odnosa koji datiraju još od 80-ih godina", rekao je Gorovstov, ističući da će vojno-tehnička saradnja dve nastaviti da jača.

Centar u Lurdesu izgradio je bivši Sovjetski Savez 1960. godine i njegova namena bila je praćenje lansiranja američkih raketa, kao elektronsko prisluškivanje. Takođe se koristio za održavanje stabilne veze sa ruskim ambasadama u Latinskoj Americi.

Kuba i Rusija su potpisale 1992. godine sporazum o produženju rada centra na osnovu zakupa tokom 20 godina, za iznos od 200 miliona dolara godišnje, koji su se namirivali isporukama ruskog oružja, rezervnih delova za sovjetsku tehniku, kao i naftom i drvnom građom.

Rusija je 1997. godine modernizovala centar, koji je bio poslednji ruski vojni objekat na Kubi, a 14. decembra 2000. godine Putin ga je posetio. Posle godinu dana, Moskva je donela odluku o zatvaranju centra i za nekoliko meseci oprema je demontirana i odneta.

Praktično istovremeno, zatvorena je i druga sovjetska a potom ruska radarska stanica — Kamran u Vjetnamu.

Kao razlog zatvaranja tih baza navođena je ekonomska nesvrsishodnost i tehnička nesaglasnost sa savremenim zahtevima, navodi ruska državna agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala