Putin: Odnosi Rusije i Kine bolji nego ikada

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Kine Si Điping u poseti Moskvi
Predsednik Kine Si Điping u poseti Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnosi Rusije i Kine su na veoma visokom nivou, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u dokumentarnom filmu „Rusija i Kina. Srce Evroazije“, koji će biti prikazan večeras.

„Odnosi dveju zemalja su dostigli veoma visok nivo, može se reći, do sada neviđeni nivo“, rekao je predsednik Rusije.

Zastave Kine i Rusije - Sputnik Srbija
Zašto će Kina i Rusija razgovarati u četiri oka

Putin je naglasio da savezi država nisu ni protiv koga upereni, nego da donose zajedničku korist državama.

„Mi ne gradimo nikakve saveze ni protiv koga, sve je to prinicipijelna stvar. Mi ne gradimo nikakve zatvorene blokove. To je jednostavno zajednički rad država koji objedinjuju zajednički interesi“, rekao je predsednik.

Đinping je danas doputovao u Moskvu kako bi prisustvovao obeležavanju 70. godišnjice od pobede u Drugom svetskom ratu, ali će se sastati i sa ruskim predsednikom.

Prema informacijama iz kineskog Ministarstva inostranih poslova, Đinping će danas razgovarati sa Putinom, dok će se, drugog dana posete, sastati sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, kineski predsednik će prisustvovati i paradi U Moskvi, koja će biti održana sutra.

Kako je ranije najavljivano, Putin i Đinping će razgovarati o bilateralnoj saradnji, a planirano je potpisivanje oko 40 dokumenata.

Dve strane, takođe, planiraju da razgovaraju o vojnoj i tehničkoj saradnji.

Planirano je da ruski i kineski lideri izdaju zajedničko saopštenje o „produbljivanju sveobuhvatnog partnerstva i strateškoj saradnji i promovisanju uzajamno korisne saradnje“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala