Han: Prvo dijalog, pa otvaranje poglavlja

© WikipediaJohanes Han
Johanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski komesar Johanes Han rekao je da je važno postići napredak u dijalogu Beogarada i Prištine i da, ukoliko dođe do toga, nije neverovatno da se ove godine otpočne sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena najkasnije u septembru.

„Ne bih licitirao o tome kada će biti otvorena prva poglavlja, danas sam rekao da očekujem u junu, najkasnije u septembru, ali od nas malo toga zavisi, to je pitanje za zemlje-članice EU i za Brisel i na njega oni moraju da daju odgovor“, poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

On je rekao da Srbija nikoga ni za šta neće moliti, da ona ima svoj strateški cilj, ali da je obaveza srpske Vlade da poštuje dostojanstvo srpskog naroda.

„Zato ćemo odgovornim radom pokušati da dobijemo poverenje briselskih institucija i zemalja-članica“, rekao je premijer Srbije.

Sa druge strane, Han je rekao da bismo, ako dođe do napretka u dijalogu Beogarada i Prištine, do kraja godine mogli otpočeti otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Johanes Han - Sputnik Srbija
Han ne donosi datum otvaranja pregovaračkih poglavlja

„Apsolutno je važno da nastavimo dijalog Beograda i Prištine i apsolutno je važno imati konkretne rezultate. Ukoliko to bude slučaj, mislim da nije neverovatno da možemo početi sa otvaranjem poglavlja ove godine“, rekao je on.

Evropski komesar je rekao da je razgovarao i sa zemljama-članicama o tome kako se mogu ostvariti ciljevi, da ima i dalje nekih pitanja i uslova ali da je ubeđen da oni mogu biti prevaziđeni i ispunjeni.

Kako je objasnio, postoji zajedničko opredeljenje u državama-članicama EU da se prvo počne sa poglavljima u vezi sa vladavinom prava, odnosno poglavljima 23 i 24, i naznačio da je vidljivo da postoji jasna veza između vladavine prava i privlačnosti zemlje za investicije.

Johanes Han - Sputnik Srbija
Han: Želimo ceo Balkan u EU

„Još uvek postoji dosta potencijala. Prilično sam siguran da ono što preduzimaju Vlada i Parlament može doprineti privlačenju investitora“, rekao je Han.

„Predstoji dug put, ali mislim da, ukoliko svi budemo posvećeni, može biti uspešan“, rekao je Han.    

Premijer Vučić je predao komesaru Akcione planove za poglavlja 23 i 24 i saopštio da će 18. maja na sastanku Prijatelja Srbije u Briselu dodatno obrazložiti pozicije naše zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala