Han: Želimo ceo Balkan u EU

Pratite nasTelegramOdyssey
Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da Evropska unija želi da integriše ceo Zapadni Balkan i izrazio očekevanja da će Srbija uskoro otvoriti prva poglavlja u pregovorima o proširenju.

„Bez obzira na često citiranu izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da u narednih pet godina neće biti proširenja, uveravam vas da Komisija i sve ostale institucije EU žele da vide ceo Zapadni Balkan unutar Unije“, rekao je Han otvarajući svečanu konferenciju povodom Dana regionalne saradnje u Briselu.

I građani Srbije na pomen evropskih integracija prvenstveno pomisle na bolji život - Sputnik Srbija
Prva poglavlja u pregovorima sa EU u septembru?

Govoreći o Srbiji, on je rekao da se zalaže za što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja i da se trudi da ubedi zemlje-članice da će tako najbolje podstaći unutrašnje reforme i proceni normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Da bi se poglavlja otvorila, potrebno je da svako da svoj doprinos“, rekao je Han i podsetio da Srbija tek treba da povuče neke poteze vezane za vladavinu prava i sprovođenje dogovora iz dijaloga o normalizaciji.

Komesar je posebno pohvalio profesionalnost i angažovanost pregovaračkog tima Tanje Miščević, koji je u martu uspešno okončao tehnički zahtevan proces skrininga.

„Ukoliko se do juna ispune uslovi za otvaranje poglavlja 35, koje je vezano za proces normalizacije, uveren sam da će prva poglavlja biti otvorena pre kraja godine“, rekao je Han.

Kada je reč o Kosovu, Han je podsetio da je EK nedavno usvojila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, koji će biti potpisan u junu, a trebalo bi da počne da se primenjuje od iduće godine.

Ministar bez portfelja Jadranka Joksimovvić - Sputnik Srbija
Joksimovićeva očekuje otvaranje više poglavlja u 2015.

„To je prvi ugovorni dokument između Kosova i EU“, kazao je on.

Komesar je izrazio zabrinutost zbog političke krize u Makedoniji i pozvao tamošnje lidere da uspostave nacionalni dijalog.

Istovremeno, on je pohvalio napredak koji je postigla Crna Gora, kao i deklaraciju političkih lidera iz BiH kojom se obavezuju na pojačane napore na reformama.

Današnjem skupu u Briselu, koji su organizovali Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju prisustvovao je veliki broj političkih lidera iz regiona, funkcionera EU i eksperata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala