Gardijan o uticaju Putina na Rusiju i svet

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografija„Ako mozgovi odlaze, znači da postoje. To je dobro. Znači da su visokog kvaliteta, jer u protivnom nikome ne bi bili potrebni i ne bi odlazili“.
„Ako mozgovi odlaze, znači da postoje. To je dobro. Znači da su visokog kvaliteta, jer u protivnom nikome ne bi bili potrebni i ne bi odlazili“. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski list „Gardijan“ piše da se Rusija u poslednjih 15 godina promenila do neprepoznatljivosti, ističući da je njen predsednik Vladimir Putin, za razliku od svog prethodnika, imao veliki uticaj na svoju zemlju, ali i na ceo svet.

Na međunarodnom nivou — izolacija, sankcije, čak i novi hladni rat, a na unutrašnjem planu — najveći rejting Putina, bez obzira na ekonomski pad, navodi list, povodom 15. godina od njegove prve inauguracije.

„Bez obzira na to da li ga volite li ne, teško je poreći da je Putin imao ogroman uticaj na svoju zemlju i svet“, smatra „Gardijan“, analizirajući promene i razmatrajući ih po tačkama.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin — 15 godina na vlasti

Konflikt u Ukrajini pokvario je odnose Rusije i Zapada, ali je, kako navodi Gardijan, on najnoviji primer Putinovih tvrdnji o pravima Rusije u svom „bivšem dvorištu“. Autor članka dalje kaže da oni koji su bili iznenađeni pripajanjem Krima Rusiji treba da se sete „Putinove doktrine“ u Gruziji.

Opisujući odnose Rusije i NATO-a, „Gardijan“ tvrdi da Putin ima ogromnu podršku u Rusiji i veliku podršku na Zapadu onih koji veruju da je jedini razlog postojanja NATO-a suočavanje sa nestabilnostima koje sam stvara. Putin je, prema pisanju britanskog lista, počeo da uverava građane da je širenje NATO-a ka istoku pretnja za Rusiju.

Nazivajući njegov sistem vladavine autokratskim, „Gardijan“ navodi da je kroz rešavanje ekonomskih pitanja započela konsolidacija njegove njegove moći.

Osvrćući se na „kult ličnosti“ koji je Putin gradio tokom 15 godina, autor teksta precizira da se to ne bi moglo nazvati kultom, već da se on, raznovrsnim sportskim aktivnostim i hobijima, narodu više predstavlja kao „muškarčina“.

Što se tiče ekonomije, autor teksta podseća da je u vreme kada je došao na vlast Rusija izašla iz reformi ’90-ih i finansijske krize iz 1998. godine. Novi predsednik je, kako piše list, i pored toga što nije imao veliku ekonomsku viziju, uspeo da smanjio porez u korist biznisa i rekonstruiše nekoliko ključnih sektora.

„Gardijan“ se osvrnuo i njegovu spoljnu politiku, odnosno okretanje ka Aziji, borbu protiv korupcije, strože kažnjavanje biznismena, demografski rast, reformu vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala