Novčano kažnjeni zbog Snoudenove biste

© Sputnik / Tatjana Lokšina / Uđi u bazu fotografijaEdvard Snouden
Edvard Snouden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Advokat misterioznih umetnika koji su postavili bistu Edvarda Snoudena na spomenik ratu za nezavisnost u parku u Njujorku kaže da su njegovi klijenti novčano kažnjeni ali da ih niko krivično ne goni.
Anatolij Kučerena - Sputnik Srbija
Kučerena: Snouden je bio prinuđen da radi protiv Ustava SAD

Advokat Ronald Kabi je rekao da je bista nekadašnjeg zaposlenog u Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji vraćena dvojici umetnika-aktivista kako bi bila izložena u jednoj galeriji. Kabi tvrdi da su umetnici kažnjeni novčano zbog toga što su bili u parku u sitne sate što nije krivični prekršaj.

Policija nije bila dostupna za komentar, piše AP. Kabi nije želeo da identifikuje umetnike.

Zvaničnici parka naredili su da se statua ukloni sa spomenika američkom ratu za nezavisnost u bruklinškom Fort Grin parku 6. aprila, nekoliko sati pošto se pojavila vez dozvole.

Edvard Snouden - Sputnik Srbija
Snimanje filma o Snoudenu u Moskvi

Snouden živi u egzilu u Rusiji pošto je svetu otkrio metode prikupljanja informacija i prisluškivanja američke vlade.

Tvorci biste poručili su juče da su želeli da pomognu javnosti da pokrene važnu nacionalnu debatu o masovnom prisluškivanju i pruže alternativni pogled na Snoudena za koga kažu da ga mediji demonizuju.

Umetnici su rekli i da će zatražiti dozvolu da bistu izlože legalno kroz program „Umetnost u parkovima“. U međuvremenu, jedna galerija sa Menhetna ponudila se da izloži bistu u svom prostoru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala