Komesar UN zabrinut zbog napada na ombudsmana

© Foto : screenshot/youtubeSaša Janković
Saša Janković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je danas nadu da će se Vlada Srbije distancirati od optužbi protiv zaštitnika građana Saše Jankovića i sa „dužnom pažnjom se odnositi prema svim pritiscima, pretnjama ili nekim oblicima odmazde protiv njega“.

U saopštenju objavljenom na sajtu Kancelarije UN za ljudska prava, visoki komesar izrazio je zabrinutost zbog, kako ocenjuje, kontinuiranog i rastućeg pritiska na Jankovića, koji „sprovode vlasti u Srbiji, uključujući i članove Srpske napredne stranke“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija
Stefanović: Janković nije svetac, što bi se plašio istrage

Pritisci su, kako piše u saopštenju, započeti u januaru ove godine, nakon što je Saša Janković objavio svoje istraživanje u kome je naveo da je Vojno bezbednosna agencija (VBA) protivzakonito prisluškivala opozicione stranke, lidere sindikata i sudije. Janković je, takođe, ukazao na prepreke koje je imao u obavljanju pomenutog istraživanja i nekooperativnost VBA.

Kako se navodi u saopštenju, nakon toga su zvaničnici Vlade javno dovodili u pitanje profesionalizam i kredibilitet ombudsmana i njegove kancelarije.

Visoki komesar za ljudska prava, kako se navodi, izrazio je nakon navedenih dešavanja svoju zabrinutost srpskim vlastima, od kojih je dobio uveravanja kako poštuju i podržavaju instituciju ombudsmana i kako su spremne da dosledno istraže i bore se protiv svih pritisaka i pretnji protiv ombudsmana.

Saša Janković - Sputnik Srbija
Janković: Neću podleći pristiscima

Komesar smatra, međutim, da su pritisci intenzivirani nakon što je Saša Janković podneo svoj godišnji izveštaj 14. aprila 2015. a da je u poslednje tri nedelje obnovljena kampanja ličnih napada na Jankovića, naročito, kako se navodi, u nekim medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci.

Komesar za ljudska prava navodi da posebno zabrinjava poslednja kampanja koju su poveli visoki funkcioneri SNS-a kojom sugerišu da je Saša Janković imao udela u samoubistvu svog prijatelja 1993. godine, povodom čega se u nekim medijima o Jankoviću govorilo, kako se kaže, kao o „ubici“ i „krijumčaru oružja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala