ID odgovorna za napad u Dalasu

© AP Photo / Nomaan MerchantDalas-oružani sukob zbog karikatura o Muhamedu
Dalas-oružani sukob zbog karikatura o Muhamedu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvojica muškaraca ubijena su u nedelju u okršaju s policijom, pošto su izvršili oružani napad u Dalasu, ispred zgrade gde je bio u toku konkurs za karikature proroka Muhameda. Odgovornost za napad je preuzela teroristička organizacija Islamska država (ID).

U oružanom napadu u kome su učestvovala dva napadača, ubijen je policajac, dok je pripadnik obezbeđenja pogođen u nogu i nalazi se van životne opasnosti.

Napadači su potom ubijeni u okršaju s policijom.

Nagrada za najbolju karikaturu — 10.000 dolara

Događaj koji je bio povod za napad danima je žestoko kritikovan u američkoj javnosti — zbog toga je prisustvo policije i bilo pojačano, uključujući i pripadnike antiterorističkih jedinica, čime je sprečena veća tragedija. Napad je, na neki način, bio očekivan.

Naime, nevladina organizacija Američka inicijativa za slobodnu odbranu, koja je organizovala sporni konkurs, i njena predsednica Pamela Geler odranije su poznati po antiislamskim stavovima, a sponzorisali su i obimnu reklamnu kampanju protiv islama koja je emitovana širom SAD.

Glerova je nakon napada izjavila da je u pitanju bio događaj čiji je cilj bila promocija slobode izražavanja — za najbolje umetničko delo ili karikaturu sa motivom proroka Muhameda bila je ponuđena nagrada od 10.000 dolara. 

„Poziv na sukob

Međutim, stručnjak za geopolitiku Erik Drejcer kaže za Sputnjik da je sama organizacija događaja, uključujući i izbor mesta na kom će se konkurs održati, po svemu sudeći imala za cilj da doprinese verskim napetostima i izazove „rat kultura“ u Americi.

Pro-ISIL demonstrators in Mosul. - Sputnik Srbija
Islamska država – ideologija suprotna islamu

„Bilo je apela na organizatore da odustanu. Verske i kulturne organizacije upozoravale su da je posredi direktan poziv na sukob, izazivanje incidenta,  i upravo to se na kraju i dogodilo. Posredi je želja da se izazove nestabilnost — postoji potreba da se stvara konflikt između muslimana i desničarskih hrišćanskih grupa u Sjedinjenim Državama. U delu zemlje kakav je Teksas, to je, mogli bismo reći, vrlo jasno izražena politička pozicija“, smatra on.

Sistematsko podržavanje antimuslimanskog stava

Erik Drejcer ocenjuje i da se u Americi antimuslimanska osećanja kod šireg stanovništva sistematski potpiruju, gaje i podržavaju kako bi se održao postojeći nivo podrške američkoj spoljnoj politici, ili kako bi ta podrška čak ojačala.

„Uvek se koristi izgovor da je u pitanju zaštita slobode govora, kao u slučaju napada na ’Šarli ebdo‘, ali u realnosti ovo je vrlo jasna, nedvosmislena politička poruka. Ideja je da se demonizuju muslimani, kojih na ovom svetu ima preko milijardu, a širi cilj je da se opravda spoljna politika Vašingtona — agresivna i beskrupulozna politika SAD na Bliskom istoku i širom sveta. Potrebno im je da veruju da je islam neprijatelj, da su muslimani neprijatelji, kako bi američka javnost nastavila da podržava spoljnu politiku SAD u širem regionu Bliskog istoka — politiku koja je moralno, politički i etički bankrotirala“, kaže Erik Drejcer za Sputnjik.

Inače, desničarski holandski političar Gert Vilder, blizak Američkoj inicijativi za slobodnu odbranu, poznat po svojim radikalnim izjavama i negativnom stavu prema islamu, preko svog tviter naloga saopštio je da je šokiran onim što se desilo u Teksasu, i zahvalio policiji i obezbeđenju što su pravovremeno reagovali na napad i, kako je naveo, „sprečili napad na slobodu“.

Crteži proroka Muhameda bili su povod za veliki broj napada i sukoba širom sveta u poslednjih deset godina, a poslednji u nizu, do sukoba u Garlandu, bio je napad na redakciju lista „Šarli ebdo“ početkom godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala