Praznik rada - jedni na roštilju, drugi na protestu

© Sputnik / Miloš ĆurčinPrvi maj, obeležavanje
Prvi maj, obeležavanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Roštilj i protesti obeležili su beogradsko prepodne za Međunarodni praznik rada 1. maja.

Sa jedne strane, uz zvuke bubnjeva i čegrtaljke, transparente i sindikalne zastave, na Trgu Nikole Pašića okupilo se oko 2.000 radnika uz podršku sidikata koji su protestvovali zbog položaja i ugroženih radničkih prava, dok se sa druge strane na beogradskim izletištima vijorio dim i miris roštilja.

Protest je počeo oko 11 sati intoniranjem himne Internacionale. Radnicima se prvo obratio Saša Torlaković, predsednik Sindikata građevinara, rečima da je današnji položaj radnika katasrofalan.

Programom obeležavanja praznika rada ove godine planirana je kampanja posvećena dostojanstvenom radu, afirmaciji i unapređenju prava zaposlenih. - Sputnik Srbija
Prvi maj 2015 — povratak radničke klase u robovlasništvo

„Prava radnika se teško ostvaruju. Najnoviji trend je propagiranje stava da je smanjenje prava radnika u interesu privlačenja investicija. Veliki broj poslodavaca ponaša se prema radnicima kao da su robovi“, rekao je on, dodajući da o radnicima treba se da brine svakog dana, a ne samo 1. maja. 

„U Srbiji nema socijalnog dijaloga. Glas sindikata se slabo čuje“, rekao je Torlaković, upućujući jasnu poruku vlastima.

Povicima i apluzima radnici su pratili svako obraćanje sindikalnih vođa, a pošto je Torlaković pročitao Prvomajski proglas, kritike na račun vlasti i njihovog odnosa prema radnicima su nastavljene. Istaknuto je da je Zakon o radu i PIO fondu donet bez kosultacija sa sindikatima, iako su verovali da će biti uključeni u pisanje i donošenje tog zakona.

© AFP 2023Programom obeležavanja praznika rada ove godine planirana je kampanja posvećena dostojanstvenom radu, afirmaciji i unapređenju prava zaposlenih.
Programom obeležavanja praznika rada ove godine planirana je kampanja posvećena dostojanstvenom radu, afirmaciji i unapređenju prava zaposlenih. - Sputnik Srbija
Programom obeležavanja praznika rada ove godine planirana je kampanja posvećena dostojanstvenom radu, afirmaciji i unapređenju prava zaposlenih.

„Vrši se pritisak na sindikate, ali ne budimo apatični. Samo solidarni možemo da kreiramo budućnost“, rekao je Milorad Vujasinović, iz Sindikata penzionera.

Odluka Vlade o smanjenju penzija je sramna, rekao je on.

„Zakon je ponizio penzionere koji su gradili ovu zemlju. Moramo da budemo dostojnstveni i uporni“, izjavio je on i dodao da penzioneri ne traže povećanje penzija, već samo vraćanje na staro. Od istog govornika čulo se i da su očekivali da će ih podržati stranke leve orijentacije, ali kako je istaknuto ispalo je da su najveći „izdajnici“ penzionera Savez  penzionera i PUPS.

„Oni brane Vladu i njene odluke, sram ih bilo!“, poručeno je sa protesta.

Branislav Čanak, iz Sindikata  Nezavisnost rekao je da je Vlada potrošila pare penzionera gradeći „Gazele“ i „Sava centar“.

„Odbijamo da sve radnike trpaju u isti koš, jer su pravi radnici danas ovde, sa nama. Zakon o radu se neće menjati, ali pokrećemo inicijativu da nam se vrati ono što su nam uzeli, a ne da nam daju povišicu“, rekao je Branislav Čanak.

© Sputnik / Radoje PantovićNa Avali je oko 11 sati izbio požar, a samo brzom intervencijom vatrogasaca niko nije povređen, što je pravo čudo, s obzirom da je okolina puna izletnika koja na Avali proslavljaju Prvoi maj.
Na Avali je oko 11 sati izbio požar, a samo brzom intervencijom vatrogasaca niko nije povređen, što je pravo čudo, s obzirom da je okolina puna izletnika koja na Avali proslavljaju Prvoi maj. - Sputnik Srbija
Na Avali je oko 11 sati izbio požar, a samo brzom intervencijom vatrogasaca niko nije povređen, što je pravo čudo, s obzirom da je okolina puna izletnika koja na Avali proslavljaju Prvoi maj.

Njegov govor propraćen je dobacivanjem i povicima. Okupljeni su pitali Čanka kolika mu je plata i optuživali su ga da je partijski čovek.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je poželeo srećan 1. maj radnicima, ali je takođe čestitao i onima koji danas roštiljaju. 

„Ono što se okupilo ovde je radnička svest i savest, jer nisu otišli na roštilj. Roštilj je još jedna diverzija Vlade. Radnička klasa nema privilegije, oduzeli su joj čak i klasnu svest. Radnici propadaju poslednjih dvadeset pet godina. Radnici moraju da se bore za sebe ili neće dočekati sledeći 1. maj. Pravi sindikati su danas ovde. Nemojte nas trpati u isti koš sa stranačkim sindikatima. Zakon o radu mora da se promeni. Krajnje je vreme za promene, jer su sve generacije ugrožene. U svakom društvu radnici su temelj države. Ko ljulja radanike ljulja temelje države“, rekao je Obrović, navodeći da se sindikati bore za prava na rad, za pristojan život, pravo na odmor…

Protesima su prisustvovali i pripadnici Anarhističkog sinidkata, kao i pripadnici Levog samita.

Prvi maj obeležavaju i 19 radnika iz „Informatike“ iz Novog Sada, koji su izgubili posao zbog partijskog zlostavljanja.

„Radnici treba da se bore i sindikati su spremni da protestuju i u drugim gradovima Srbije“, poručeno je sa skupa.

Posle održanih govora okupljeni su krenuli, praćeni jakim zvukovima bubnjeva, Dečanskom ulicom, Kolarčevom, Kralja Milana do Slavije, gde će na spomenik Dimitriju Tucoviću položiti crvene ruže.

Jedan od učesnika protesta bio je i vojni penzioner, čije ime je poznato redakciji i koji je za Sputnjik rekao da od svoje penzije izdržava petoro ljudi — sina, ćerku, ženu, majku i zeta.

„Deca ne rade ili rade dva, tri meseca i to im se često ne plati. Jedva sastavljamo kraj sa krajem. Ako bi Vlada vratila penzije, barem bi mogao da pokrijem račune“, kaže on, napominjući da odavno ništa više ni ne kupuje, a kamoli da ide na letovanja. 

„Ne verujem Vladinim pričama da je sve super“, kaže ovaj penzioner, odmahujući glavom sa pogledom uprtim u zemlju.

Među okupljenim radnicima bilo je i onih koji su držali crvene karanfile kao simbol 1. maja. 

Sveopšta beogradska roštiljada

© Sputnik / Miloš ĆurčinPrvi maj, obeležavanje
Prvi maj, obeležavanje - Sputnik Srbija
Prvi maj, obeležavanje

Ćumur, meso, luk i pivo glavni su rekviziti koji ljudi od ranog jutra nose sa sobom na poznate beogradske prvomajske lokacije. Ada Ciganlija i Košutnjak su samo neka od poznatih beogradskih izletišta gde se na sve strane vijori dim i miris roštilja, a već od osam ujutru na sve strane se orila muzika i jedva da je mogao da se nađe slobodan roštilj, pa čak i pristojno mesto u hladovini.

Jedan Beograđanin koga smo sa punim ustima uhvatili da obrće meso na roštilju za Sputnjik kaže da je svoju tradicionalnu poziciju na Košutnjaku morao da zameni za novu na Adi Ciganliji, jer tamo ima više mesta. 

Sa druge strane, načelnik beogradske komunalne policije Nikola Ristić za Sputnjik kaže da komunalci neće po svaku cenu sankcionisati sugrađane ukoliko budu palili roštilj tamo gde to nije dozvoljeno, ali je apelovao na Beograđane da budu oprezni i paze da ne izazovu požar, kao i da ne prljaju svoj grad.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala