Vlada nastoji da odloži korekciju cene struje

© Foto : Gyulavári CsabaStruja, ilustracija
Struja, ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je da Vlada Srbije nastoji da odloži korekciju cene struje i da ona bude što manja.

Aleksandra Antića su novinari danas, nakon polaganja venaca na spomenik Dimitriju Tucoviću u Beogradu, upitali da li će i kada će poskupeti struja. Ministar je odgovorio da se sa Međunarodnim monetarnim fondom, između ostalog, razgovara i o korekciji cene struje, prenosi Tanjug.

Struja, ilustracija - Sputnik Srbija
Struja od aprila skuplja za 15 odsto

Ministar energetike je rekao da je Srbija od prošle godine pod velikim pritiskom da to učini zbog činjenice da je cena struje u Srbiji najniža u Evropi. 

„Imamo zahtev za određene korekcije od strane međunarodnih finansijskih institucija, ali svesni smo da ljudi u Srbiji žive u teškim ekonomskim uslovima i pokušaćemo da to odložimo i da korekcija bude što manja“, rekao je Antić.

Bez poskupljenja struje do kraja juna

Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović izjavio je da EPS ne planira da do kraja maja zatraži poskupljenje struje, dok se ne završe pregovori sa MMF-om oko restrukturiranja tog javnog preduzeća.

„Ne očekujem da će EPS poslati zahtev za Poskupljenje struje do kraja maja, što se tiče daljeg perioda sačekaćemo pregovore između Vlade, MMF-a i međunarodnih institucija koji se bave reformama u EPS-u“, rekao je Obradović Tanjugu.

Struja, u skladu sa tim, neće moći da poskupi do kraja juna, jer je prema zakonom predviđenoj proceduri, potrebno da Agencija za energetiku, kao Nezavisno regulatorno telo, na zahtev EPS-a prvo odobri korekciju cena struje, te da potom prođe 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku, da bi ona počela da važi.

„Ne želimo da za poskupljenje struje iskačemo iz sadašnjih procesa. Prvo će biti usvajen Plan finansijske konsolidacije EPS-a, a jedan od aspekata tog plana je i cenovna politika“, rekao je Obradović. On je dodao da očekuje da će i Agencija za energetiku biti uključena u pregovore oko finansijskog plana reorganizacije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala