Evropska Komisija usvojila SSP sa Kosovom

© Flickr / Bobby Hidy/Kosovo Future MakerZastave samoproglašene republike Kosovo i EU
Zastave samoproglašene republike Kosovo i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska Komisija usvojila je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Kosovom i prosledila ga Savetu ministara zemalja-članica, ali to još ne znači da će Kosovo uskoro postati kandidat za proširenje, rečeno je Tanjugu u Briselu.

U dokumentu koji je EK danas postavila na svoju internet stranicu se naglašava da se ovim sporazumom ne prejudicira status Kosova i da je sada na Ministarskom savetu EU i Evropskom parlamentu da ga odobre.

I građani Srbije na pomen evropskih integracija prvenstveno pomisle na bolji život - Sputnik Srbija
Evropa traži postupno priznanje Kosova?

Očekuje se da ministri zemalja-članica EP tokom sledećeg meseca raspravljaju o SSP, a da se ceremonija potpisivanja obavi u junu.

S obzirom na to da pet članica EU ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, procedura usvajanja SSP je unekoliko različita od one koja važi za zemlje kandidate za članstvo, tako je primenjen model sporazuma koji EU ima sa entitetima koji nisu univerzalno priznati, kao što je Tajvan.

Ovo u praksi znači da SSP sa Kosovom, nakon što ga Evropski savet i EP odobre, neće potpisati zemlje-članice EU, kao što je to bio slučaj sa Srbijom i ostalim kandidatima za članstvo, već će to učiniti visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Zastave samoproglašene republike Kosovo i EU - Sputnik Srbija
EU usvaja Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom

Takođe, za razliku od uobičajenog modela, SSP sa Kosovom, koji bi trebalo da počne da se primenjuje od sledeće godine, ne znači da je Kosovu otvoren put za pregovore o sticanju statusa kandidata za članstvo u Uniji.

„Kosovo, kao i ostatak Zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perpektivu, ali zasad nema legalnog načina da ono zvanično postane kandidat“, rekao je za Tanjug funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

Evropski procesi Srbije i Kosova odvijaju se paralelno i zavise od individualnog napretka u dostizanju evropskih kriterijuma i normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a kada EK objavljuje redovni godišnji izveštaj o napretku, Kosovo tretira sa zvezdicom, bez prejudiciranja statusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala