Srbija beleži najveći pad u slobodi medija

Pratite nasTelegramOdyssey
Srbija je, kada se radi o slobodi medija, jedna od zemalja koja je zabeležila najveći pad u 2014. u odnosu na godinu pre i sa karakteristikom delimično slobodne, rangirana je na 80. mesto od 199 zemalja, zajedno sa Hrvatskom i Indijom, prema izveštaju međunarodne organizacije „Fridom haus“.

U izveštaju o slobodi medija u svetu u 2014. godini, koji je objavljen danas, ta organizacija ističe da je od 2009. u prošloj godini zabeležen najmanji broj zemalja u kojima je došlo do znatnog poboljšanja kada se radi o slobodi medija — osam, dok je istovremeno broj zemalja u kojima je došlo do znatnog pogoršanja najveći u poslednjih sedam godina — 18, a globalna sloboda medija najniža u više od 10 godina.

Srbija je pored Grčke, Hongkonga, Islanda i Južne Afrike, među zemljama sa najvećim pogoršanjem medijskih sloboda, koje su, kako navodi „Fridom haus“, politički veoma različite.

„Fridom haus“ ocenjuje da to nagoveštava da globalno pogoršanje slobode medija nije ograničeno samo na autokratije ili ratne zone.

Srbija je u odnosu na 2010. godinu pala za sedam poena, dok je u odnosu na 2013. ostvarila pad od tri poena, što je najveći pad posle Venecuele i Turske.

„Vlada premijera Aleksandra Vučića pokušavala je da ograniči izveštavanje o poplavama koje su pogodile zemlju prošlog maja i usmerila povećanu neprijateljsku retoriku i uznemiravanje na nezavisne novinare. Takav pritisak je najverovatnije motivisao televizije da otkažu važne političke duele“, navodi se u izveštaju „Fridom hausa“.

Ta organizacija dodaje da je Srbija u prošloj u odnosu na pretprošlu godinu pala za tri poena, najviše zbog „povećanog vladinog uznemiravanja novinara i ograničavanja njihovog rada, kao i pada u raznovrsnosti medija posle ukidanja nekih od glavnih političkih tok šou emisija“.

Kada se radi o celom balkanskom regionu, „Fridom haus“ ocenjuje da je u nekim zemljama i dalje prisutno kršenje slobode medija koje se ogledalo u tome da su se političari i poslovni ljudi pozivali na kršenje propisa o kleveti i uvredi da bi izvršili pritisak na kritičko izveštavanje, kao i u provladinom izveštavanju na javnim televizijama, pritisku političara i vlasnika na urednike, što vodi ka autocenzuri, uznemiravanju, pretnjama i napadima na novinare koji su ostali nekažnjeni i u netransparentnim vlasničkim strukturama.

Od bivših jugoslovenskih republika najbolje je rangirana Slovenija (slobodna), koja deli 41. mesto sa Kiprom, Dominikanskom Republikom, Litvanijom i Vanuatuom, dok je najgore rangirana Makedonija (delimično slobodna), koja deli 125. mesto sa Ukrajinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala