Nikolić: Srbija će pomoći RS da se odbrani od terorizma

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICMilorad Dodik i Tomislav Nikolić
Milorad Dodik i Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Republika Srpska u „sadašnjoj konstituciji“ Bosne i Hercegovine nije dovoljno spremna da se sama odbrani od fundamentalizma i terorizma i da je Srbija dužna da joj u tome pomogne.

„Treba učiniti sve i sprečiti da se to ne prenese šire i dalje“, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a povodom terorističkog napada koji se dogodio u Zvorniku u ponedeljak, kada je jedan policajac ubijen.

Teroristički napad u Zvorniku - Sputnik Srbija
U Zvorniku strah i neverica, jedan uhapšen

On je rekao da je na današnjem sastanku, kome je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, bilo reči i o načinima da Srbija pomogne RS, ali da će o tome naknadno biti više informacija.

Prema Nikolićevoj oceni, incident pokazuje da međunarodna zajednica mnogo toga nije uspela da konstituiše u BiH tako da funkcioniše.

„Ni Republika Srpska ni Srbija ne utiču na svetske događaje, i ono što je opasnost za ceo svet nije izazvano nikakvim ponašanjem Srbije ni Republike Srpske. Ali je očigledno da možemo da budemo žrtve ili kolateralna šteta, i da na sve moramo da budemo spremni“, rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je naveo da sve države na Balkanu treba da uspostave bolju saradnju i pozvao vlast okolnih država da u ovoj borbi sarađuju kao što to čini cela svetska zajednica kako se ne bi ponovilo.

Mesto ubistva - Policijska stanica u Zvorniku - Sputnik Srbija
Teroristički napad u Zvorniku, ubijen policajac (video)

„Trenutno govorimo o ljudima koji se vraćaju sa različitih ratišta… A pitanje je da li u BiH žive bivši, sadašnji i budući teroristi i da li nesmetano vrbuju i regrutuju mlade ljude“, istakao je Nikolić.

On je naglasio da Srbija ne želi da učini bilo šta što bi ugrozilo opstanak, funkcionisanje i budućnost BiH, ali ni bilo šta što bi ugrozilo RS.

„Ovo je mala pojava onoga što se nalazi ispod površine i što buja i prenosi se širom sveta“, ocenio je Nikolić ali je poručio građanima da mogu da budu potpuno mirni.

„Svi koji su odgovorni učiniće što je u njihovoj moći po Ustavu i zakonu da osiguraju mir i bezbednost“, poručio je Nikolić.

Dodik: U saradnji sa Bošnjacima suzbiti terorizam

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da vlasti tog entiteta moraju da u saradnji sa bošnjačkim narodom suzbiju ideologiju koja stoji iza terorizma, ali je ocenio da u delu bošnjačke političke elite u BiH ne postoji dovoljno volje za tako nešto.

Džihadista Islamske države - Sputnik Srbija
Balkanu preti 100.000 vehabija

„Terorista koji je pucao pripada jednom narodu, ali to ne znači da ceo taj narod baštini te vrednosti. Moramo da sarađujemo s bošnjačkim narodom u BiH kako bismo se borili protiv ekstremnog radikalizma verskog karaktera. Ali, moram da kažem da u političkoj eliti bošnjačkog naroda ne postoji dovoljno političke volje da se suprotstavi različitim oblicima ideologije koje proizvodi ekstremni terorizam“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Dodik je, nakon izlaganja predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kazao da razume poruke Beograda da želi mir i stabilnost u BiH, ali je dodao da su međunarodni predstavnici „oteli“ Republici Srpskoj pojedine nadležnosti iz oblasti pravosuđa i bezbednosti i da taj entitet ima prava da se brani od terorizma.

On je rekao da je današnji sastanak bio potreban i zbog činjenice da se Zvornik nalazi na granici Srbije i RS.

Nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid - Sputnik Srbija
RS: Sprečavanje opasnosti od terorizma priotitet

Sastanku su prisustvovali i ministri unutrašnjih poslova Srbije i RS.

Nerdin Ibrić (24), za koga se veruje da je pripadnik vehabijskog pokreta, preksinoć je u policijskoj stanici u Zvorniku ubio jednog policajca, ranio a dvojicu. Napadač je ubijen tokom razmene vatre. On je bio naoružan dvema puškama i pištoljem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala