Postoje granice preko kojih Srbija ne može

© Sputnik / Aleksej Nikoljski / Uđi u bazu fotografijaPostoje razlike, postoje problemi, ali probleme ćemo rešavati mirnim putem, u dobroj veri, nastojeći da sarađujemo što je moguće više.
Postoje razlike, postoje problemi, ali probleme ćemo rešavati mirnim putem, u dobroj veri, nastojeći da sarađujemo što je moguće više. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je danas u Beogradu da je Nemačka zainteresovana da Srbija ove godine otvori prva pregovaračka poglavlja i da niko nije menjao uslove na putu Srbije ka EU. Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija uradila puno i da postoje granice preko kojih ne može da pređe.

Štajnmajer boravi danas u zvaničnoj poseti Beogradu. Osim sa Dačićem, nemački ministar sastao se i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom države Tomislavom Nikolićem, a učestvovao je i na sastanku Trojke OEBS-a na kom je glavna tema bila Ukrajina.

Nemci se ne kaju što su uložili u Srbiji

Štajnmajer je poručio da niko u Evropi nije menjao uslove Srbiji ili postavljao nove, uključujući Berlin, i naglasio da će Nemačka raditi zajedno sa srpskim vlastima na tome da poglavlja budu otvorena što pre tokom ove godine.

„Ne bi trebalo da vodimo debate o tome ko je kriv, niko nije menjao uslove Srbiji ili uvodio nove, pa ni Nemačka. To su besmislice“, rekao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švajcarskim i srpskim kolegom Didijeom Burkhalterom i Ivicom Dačićem.

On je dodao da će Nemačka raditi na što skorijem otvaranju poglavlja, tokom ove godine.

Trojka OEBS-a - Sputnik Srbija
Trojka OEBS-a: Što pre početi dijalog u Ukrajini

Upitan šta u tom kontekstu znači da se od Beograda i Prištine zahteva kompromis, Štajnmajer je rekao da između dve strane nije sporno da je normalizacija odnosa sastavni deo zajedničkih zadataka.

„Obe strane su u kontaktu i normalizacija je sastavni deo onoga što je potrebno da se uradi za napredak ka Evropskoj uniji. Ali to nije ništa novo, to je preduslov od ranije“, poručio je Štajnmajer.

On je ocenio da su odnosi Srbije i Nemačke poslednjih godina vidno unapređeni, posebno na ekonomskom planu, što predstavlja pozitivan pomak i dobar znak.

Nemačka preduzeća koja su već uložila u Srbiju zadovoljna su i ne kaju se što su došla, rekao je ministar.

„Odnosi su sve bolji, poverenje je poraslo i radovalo bi me da se na tome bazira srpsko javno mnjenje“, istakao je Štajnmajer i dodao da je Nemačka konferencijom o Zapadnom Balkanu u Berlinu prošle godine pokazala intesovanje za region.

Postoje teme o kojima ne mogu ni da razgovaram

Posle sastanka sa Štajnmajerom srpski premijer je istakao da odluka o otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU nije na Srbiji, već na evropskim partnerima.

Tu se ne radi o reformama, već o odnosu sa Prištinom, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom nemačke diplomatije.

„Radi se o nekim pitanjima iz Briselskog sporazuma, kao što je Zajednica srpskih opština, i nekima koja su izvan Briselskog sporazuma. Daćemo sve od sebe da, čuvajući naše nacionalne i državne interese, postignemo sporazume tamo gde možemo“, rekao je Vučić.

On je istakao da ima tema o kojima ne može ni da razgovara, a jedno od njih je prepuštanje 100 odsto hidropotencijala Gazivoda.

Zastave Nemačke i Srbije - Sputnik Srbija
Srbija će još čekati na nemačku šargarepu

„Na to me niko na kugli zemaljskoj neće naterati. Ako neko želi dogovor, onda mora da to i da pokaže, a odluka je na EU“, rekao je premijer.

On je istakao da mu je posebna čast to što je dobio takve pohvale od Štajnamera za reforme koje su sprovedene.

„Ako vam je savest čista, ako ste uradili sve, ako imate ovakve pohvale… Uradili smo puno, uradićemo još, ali postoje granice preko kojih ne možemo da pređemo“, naglasio je Vučić.

On je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da dijalogom sa Prištinom želi uspostavljanje racionalnih i razumnih odnosa, ali tako da oni ne budu smetnja ni pretnja nikome na Balkanu.

Premijer Vučić izjavio je da Srbija i Nemačka u svojoj savremenoj istoriji trenutno imaju najbolje moguće odnose.

Naveo je da je nakon analize ekonomskih odnosa i trgovinske razmene i saradnje dveku zemalja izvesno da je sve više nemačkih kompanija u Srbiji i da su one koje već posluju ovde veoma zadovoljne uslovima u kojima rade, što je i Štajnmajer potvrdio u razgovoru. Kako je naveo premijer, Srbija će, štiteći svoje nacionalne interese, ubrzati svoj evropski put, ali je ocenio i da nije sve na Srbiji i da je „makar nešto na evropskim partnerima“.

On je dodao da se nada da će rezultati koje je Srbija postigla biti priznati i poštovani u zemljama EU kao što su, veruje, poštovani od strane najznačajnije zemlje EU — Nemačke. 

Vučić je zahvalio Štajnmajeru što je uvek na Srbiju gledao kao na značajnu i važnu zemlju u Evropi i cenio njen uticaj i rad na očuvanju stabilnosti u regionu.

Više nije kao što je nekad bilo

Dačić je rekao da su za njega važne dve stvari koje je Štajnmajer istakao, a to je, pre svega, činjenica da naši odnosi nikada nisu bili tako dobri kao sada, i drugo da će Nemačka, uvažavajući šta je Srbija do sada učinila, donositi odluke koje se tiču daljeg procesa evrointegracija Srbije.

Dačić je podsetio da situacija donedavno nije bila takva, rekavši da je prisustvovao sastanku nemačke kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića u Beogradu.

Prema njegovim rečima, to je bio jedan od najneprijatnijih sastanaka kojima je prisustvovao i pokazatelj velikog razmimoilaženja između srpskog rukovodstva i nemačke politike.

„Danas je situacija znatno drugačija“, rekao je Dačić.

Podsetio je da je u političkom smislu u proteklom periodu izgrađeno poverenje i partnerski odnos.

Nemačka je, kako je dodao, najvažniji ekonomski partner Srbije, sa obimom trgovinske razmene od tri milijarde i 780 miliona evra i jednom od najvećih investicija u Srbiju od 2000. godine.

Dačić je podsetio da je Nemačka i je najveći donator, a kao primer naveo da je kroz pet donacija obezbeđeno milijardu evra.

Izrazio je zahvalnost Štajnmajeru na tome što je Nemačka promovisala Zapadni Balkan, čiji je strateški cilj ulazak u EU i predstavljanje regionalnih projekata kao zajedničkih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala